![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 29.11.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem powstaje gdy próbuję wykonać dodawanie rekordu do utworzonej wcześniej bazy tabeli.
Niby nie wywala żadnych błędów, lecz gdy podglądam tabelę w PhpAdmin to widzę, że rekord nie został dodany. Kod który skleciłem do tej pory nie wyświetla co to za błąd. oto kod:
W dokumentacji (którą słabo rozumię) mysqli::query mam napisane, że metoda zwraca FALSE w przypadku błędu. 1. Jak wyświetlić jaki to błąd? 2. Ewentualnie co robię źle w tym kodzie ? Ten post edytował codex 29.11.2015, 16:06:52 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 29.11.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrobiłem Commander jak pisałeś - opakowałem stringi w cudzysłowy. Teraz wywala mi taki error:
You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'xxxxxxxx, 3, "", ")' at line 1 Słabo kumam angielski. 1. Czy tam nie ma być jakiś przecinek na końcu tej listy parametrów ? 2. Co oznacza ta liczba 3 w komunikacie błędu - liczba parametrów po 'xxxxxxxx' ? - (by się zgadzało) czy zbieg okoliczności 3. Co do mysqli_real_escape_string oraz innych kwestii bezpieczeństwa - przyjdzie czas nie mogę narzucać sobie dodatkowego materiału teraz gdy mi przyszło ogarniać HTML, PHP, JS, CSS i teraz jeszcze zderzenie MySql (IMG:style_emoticons/default/facepalmxd.gif) styknie. w ogóle co do bezpieczeństwa ... na szybko to przypomniał mi się art gynvaela o funkcji printf() użytej w formularzach, myślę, że kwestia bezpieczeństwa to zbyt szeroki temat teraz bo mam tak, że jak zacznę coś to .... (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . Na teraz to chcę mieć serwis który cos robi, normalnie działa. mam tyle na razie: free poker bez kwestii bezpieczeństwa się nie obejdzie ponieważ można by było oszukiwać jak to w pokerze bywa (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ----------------------------------------- edycja: Nie mogę korzystać z wersji mysql mo server wywala błędy, że funkcja jest przestarzała w miejsce tego muszę mysqli podawać. da się to jakoś poustawiać żeby łykał mysql było by łatwiej - jest masa przykładów użycia. Ten post edytował codex 29.11.2015, 17:08:46 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 09:28 |