![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 28.11.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozglądam się za wykonawcą średniej wielkości serwisu, przy czym mój budżet to ok 40 000 tyś zł. Problem w tym, że nie znam się na tym i nie jestem w stanie przygotować odpowiedniej specyfikacji, tak przy okazji kontaktu z różnymi firmami otrzymałem od jednej kontakt do analityka, który zajmuje się tym na co dzień
za pełen proces analityczny pozyskanie, analiza, specyfikowanie i walidację wymagań powiedział mi 20% wartości budżetu i efektem tego będzie SRS, dokumentacja dot. interfejsów, przypadki użycia i coś jeszcze bezpośrednio odnoszące się do testów. Nie pamiętam teraz, nie mam dostępu do służbowego PC. To rozsądna według was stawka? Aha i czas pracy oceniał na ok 20 - 25 dni. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 28.11.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tylko, że na Software House mnie nie stać. Rozmawiałem z jednym (i to z mniejszą firmą), której zespół to 7 osób w tym analityk i przedstawili mi wycenę prawie 70 tyś zł. Nie to że nie rozumiem kosztu, ale po prostu nie mam więcej i nie jestem w stanie pozyskać.
A właśnie ten analityk, którego mi polecili pracował przy startupach i posiada dość dużą wiedzę co mi przedstawił, jakieś wstępny pomysły również przedstawił. Jak mi powiedział jego zakresem nie jest jedynie dokumentacja, ale wejdzie również w Customer Development, aby ukierunkować mój model biznesowy. No i przy Agile bo czytałem o tym trochę, trzeba mieć w miarę luźny budżet niestety mam sztywny dlatego wolę mieć wszystko na papierze już na początku Ten post edytował Elfinio 28.11.2015, 20:50:33 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 23 Dołączył: 23.04.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tylko, że na Software House mnie nie stać. Rozmawiałem z jednym (i to z mniejszą firmą), której zespół to 7 osób w tym analityk i przedstawili mi wycenę prawie 70 tyś zł. Nie to że nie rozumiem kosztu, ale po prostu nie mam więcej i nie jestem w stanie pozyskać. A właśnie ten analityk, którego mi polecili pracował przy startupach i posiada dość dużą wiedzę co mi przedstawił, jakieś wstępny pomysły również przedstawił. Jak mi powiedział jego zakresem nie jest jedynie dokumentacja, ale wejdzie również w Customer Development, aby ukierunkować mój model biznesowy. No i przy Agile bo czytałem o tym trochę, trzeba mieć w miarę luźny budżet niestety mam sztywny dlatego wolę mieć wszystko na papierze już na początku Mam dwie uwagi. 1. Analityk musi mieć doświadczenie w pracy z wielkimi firmami - bo w takich firmach są prawdziwi specjaliści, są tam też mega projekty dla znanych koncernów. Tam analitycy zdobywają doświadczenie. Ja swego czasu miałem własną firmę, stworzyłem kilka startupów od zera, ale nie ośmieliłbym się nazywać jakimś wykwintnym analitykiem. Liczba startupów to nie jest żadna miara. 2. Mówisz, że do Agile jest potrzebny luźny budżet? Słuchaj, Agile nie został wymyślony dla ludzi z luźnym budżetem, tylko dla bezpieczeństwa klienta - aby nie tworzył najpierw mega dokumentacji, którą później wywali do kosza. Dalej żyjesz w przekonaniu, że analityk przygotuje Ci dokumentację, według której wszystko pójdzie gładko. W świecie programowania jest tylko jedna stała - ZMIANY. Najlepiej, gdybyś najpierw przygotował samemu jakiś ogólny opis sytemu, następnie dał to do zrobienia jakiejś firmie i dokumentację przygotował dopiero na samym końcu, gdy system będzie już działał i gdy wszystko będzie już jasne. Ale wiem, że zrobisz i tak wszystko po swojemu - i wiem, że będziesz tego żałował. Przy następnym projekcie będziesz jednak mądrzejszy. ; > |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 22:23 |