|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 152 Pomógł: 1 Dołączył: 14.05.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%)
|
Cześć,
Niedługo zaczynam większy projekt rozpisany na parę miesięcy i zastanawiam się w czym go napisać. Od dawna programuję w PHP i tu się czuję dość pewnie jednak mocno kusi mnie alternatywa pt. RoR. Jego prostota w tworzeniu aplikacji modeli (crud), migracji baz danych i innych rzeczy które widziałem na prezentacjach i filmikach. Jak myślicie co będzie lepszym wyborem nauka nowego języka (średnio znam Ruby) czy skorzystać z jakiegoś frameworka PHP - jeżeli tak to z jakiego? Z reguły pisałem proste aplikacje w oparciu o własny skrypt php lub w oparciu o wordpress. Trochę znam Laravel i jeżeli pozostane przy PHP to byłby pierwszy wybór. Oprócz plusów RoR chciałbym po prostu poznać Ruby bo słyszałem że to bardzo prosty i szybki w pisaniu Pozdrawiam |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 23 Dołączył: 23.04.2013 Ostrzeżenie: (0%)
|
Heh, kiedyś też miałem podobny dylemat - tzn. ogólnie jako programista korzystam z kilku języków (PHP, Python, JavaScript, Java, C++), jednak chciałem wybrać jeden język skryptowy (między PHP, Pythonem i Rubym), na którym miałem się skupić. Rozmyślałem mocno nad Pythonem i Rubym (gdzieś tam jeszcze Perl się przewijał, ale przegrał niestety z konkurencją, wykreśliłem go więc z listy).
Aby dokonać wyboru (a wtedy miałem już kilka lat doświadczenia z PHP), zacząłem praktykować Pythona i Rubyego. Zaczęło się najpierw od Pythona, czytałem kursy, później książki, przerabiałem kursy online na Lynda.com (Screen Casty), język w miarę dobrze ogarnąłem, nabyłem w nim wprawy... ale ciągle częściej pisałem w PHP. Później zacząłem się zastanawiać, czy Python to był dobry wybór (to pytanie męczy chyba wielu developerów)... pomyślałem więc o tym, aby przejść na Rubyego, zobaczyć czym jest ten RoR. Jak zaplanowałem, tak zacząłem robić... kursy, książka, praktyka i ostatecznie także zastój i dalsze używanie PHP. ; > Co Ci mogę powiedzieć na koniec to jedna rzecz - jeśli chcesz się czegoś uczyć, to się porządnie zastanów nad tym, czy jesteś w stanie przestawić się kompletnie na nowy język i wykorzystywać go w swoich przyszłych projektach. Ruby i Python to bardzo fajne języki, są spójne, zasady są jasne i proste - nie ma tak jak w PHP całej tabeli opisującej jak działa operator "==". Są wykorzystywane nie tylko do web-u, ale także do aplikacji GUI (Pythonowy Tkinter), a nawet gier (Pythonowy PyGame) - okay, za dużo tu Pythona, wracamy do Rubyego. Można powiedzieć śmiało, że Ruby to "hipsterski", "sweetaśny" język. Możesz się go śmiało uczyć, możesz przejść na RoR-a. Musisz jednak wiedzieć, że w świecie PHP mamy odpowiedniki RoR-a. Np. Symfony 2, Zend 2. Masz też Doctrine (który jest oczywiście w Symfony2/Zend). Laravel i Eloquent też jest fajny, ale bardzo ubogi w porównaniu z Doctrine 2 i Symfony2 / Zend2. Troszę zdziwiło mnie to, że znasz PHP a nie używasz frameworków - gdybyś z nich korzystał, to wiedziałbyś, że masz w swoim świecie odpowiedniki RoR-a. ; ) Także pomyśl, czy jesteś gotowy na przesiadkę. Jeśli tak, to zacznij naukę i praktyki. Ja ostatecznie nie żałuję czasu, który spędziłem z Pythonem i Rubym, przynajmniej wiem jak te języki działają (z praktyki, a nie tylko z teorii) i wiem jakie są różnice pomiędzy naszym PeHaPem - patrząc z dalszej perspektywy to tak naprawdę detale, szczegóły implementacji. Co prawda przyznać trzeba, że taki Python jest ubogi jeśli chodzi o programowanie obiektowe (brak interfejsów, ograniczników widoczności składników klas, tj. private, protected, public). Ruby i Python mają jedną sporą zaletę - nie są to języki tylko do web, można na nich śmiało tworzyć aplikacje GUI i gry. Co prawda w PHP też są jakieś blibioteki (GTK), jednak nasz języczek jest sporo w tyle w tej kwestii. Ja natomiast PHP wielbię za to, że jest dość mocno rozbudowany pod względem OOP (tak jak Java i C++), to jest to, co mnie tutaj mocno trzyma. |
|
|
|
swist666 Większa aplikacja - jaki framework? 2.11.2015, 22:12:12
viking Pewnie każdy miał jakieś zwątpienie i chciał skorz... 3.11.2015, 06:59:28
Riggs Na filmikach i prezentacjach to wszystko wygląda c... 3.11.2015, 07:04:35
aniolekx framework to detal, lepiej poczytaj o DDD 3.11.2015, 09:01:02
Pyton_000 Nie taki znowu detal. Wszystko rozchodzi sie o cza... 3.11.2015, 09:08:33
PrinceOfPersia CytatJego prostota w tworzeniu aplikacji
Chyba rel... 3.11.2015, 16:49:53
solificati W rubym ogólnie jest kilka ciekawych pomysłów (są ... 3.11.2015, 17:40:30
swist666 Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Rzeczywiś... 4.11.2015, 21:38:26
aniolekx gdzies ostatnno czytalem ze wiele startupow powsta... 5.11.2015, 10:33:25
gitbejbe Jeśli faktycznie czujesz sie dobrze w php i znasz ... 6.11.2015, 09:32:39
Posio A ja polecam ASP.NET z oczywistych względów 11.11.2015, 12:09:46
JaroslawK PHP ma bardzo dużą społeczność, to prawda.
ROR, wc... 28.11.2015, 23:01:11 
Dejmien_85 Cytat(JaroslawK @ 28.11.2015, 23:01:1... 1.12.2015, 16:56:44 
pyro Cytat(JaroslawK @ 28.11.2015, 23:01:1... 1.12.2015, 18:22:12
Pyton_000 Ło matko to GTK+ do PHP jest dalej rozwijane ? Mas... 1.12.2015, 19:23:32 ![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 30.12.2025 - 04:33 |