![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 221 Pomógł: 14 Dołączył: 11.03.2009 Skąd: Lubaczów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Postanowiłem tu napisać i poprosić was o pomoc ponieważ siedzę już kilka dni nad jedną rzeczą i nie mogę sobie z tym poradzić :-( Mam checkboxa :
i chciałbym aby ten formularz spełniał 3 kryteria: 1. Oba są zaznaczone (checked) - możemy także oba włączać 2. Jeśli pierwszy checkbox jest wyłączony i próbujemy wyłączyć drugi to automatycznie włącza się ten pierwszy 3. Jeśli drugi jest wyłączony i próbujemy wyłączyć pierwszy to drugi się włącza podsumowując nie ma możliwości by oba były wyłączone. Po części udało mi się to zrobić z tym że nie do końca bo gdy wyłączę pierwszy checkbox i próbuje wyłączyć drugi to ten pierwszy się włącza ale jak chce zrobić odwrotnie to przycisk nr 1 się blokuje i nie można go wyłączyć - dopiero jak jest włączony drugi to można go wyłączyć. Mam nadzieję że nie namieszałem za bardzo ;-) a oto mój kod php:
byłbym wdzięczny za wszelkie wskazówki :-) Pozdrawiam serdecznie |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 332 Pomógł: 10 Dołączył: 13.03.2014 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze czemu chcesz to zrobić po stronie serwera? Nie łatwiej (i czytelniej dla użytkownika) było by to zrobić po stronie klienta (javascript)? Skąd użytkownik ma wiedzieć że musi być jakiś zaznaczony? A jeśli odznaczył 2 to który ma być włączony? Skąd php ma wiedzieć co robił użytkownik na stronie? Chyba że przy każdym kliknięciu będziesz wysyłał request ajaxem, ale to i tak bez sensu. Powiedź jaki cel chcesz osiągnąć takim działaniem.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 01:38 |