![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 67 Pomógł: 0 Dołączył: 5.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich.
Z gory prosze o wybaczenie mi moich pytan ale dopiero ucze sie php. Jak sortowac dane wyciagane z bazy wg kilku kryteriow (chialbym zrobic tabele rozgrywek). Chodzi mi o to aby kolejnosc wyswietlania byla nast.: - liczba punktow (ale gdy dwie lub wiecej druzycn bedzie mialo tyle samo punktow to aby pod uwage brane bylo nast. kryterium czyli "bilans" Prosze o pomoc. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 67 Pomógł: 0 Dołączył: 5.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiec wykonalem takie zapytanie:
Kod SELECT * FROM `tabela` order by suma desc, bilans desc, jak desc
Baza zawiera pola Id, team, suma, bilans, jak (+ lub -) Powinno ono w pierwszej kolejnosci posortowac wg pola"suma", w 2 kolei wg. pola "bilans" i w 3 kolei wg "jak"( to pole odnosi sie to pola bilans - czyli albo + albo - . I wg 2 pierwszych kryteriow dziala ale 3 (- albo + nie wyswietla juz dobrze). Probowalem tez nie robic w bazie pola "jak" ale jak np. pole bilans zawiera wartosci -12 inny rekord +24, nast. +22 to zle mi sortuje. Bo powinno tak sortowac np. suma(punkty) , bilans 25 +20 25 +11 25 -10 24 xxx Prosze o pomoc. Jeszcze jedno jak juz uda sie to posortowac to jak wyswietlic rekordy to wiem ale nie wiem jak wstawic tutaj jeszcze liczbe porzadkowa (nie wg. ID) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 03:23 |