Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> JavaScript - wzorce projektowe a frameworki?
d4ng

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witajcie mam mętlik w głowie i wydaje mi się że im więcej szukam i czytam tym mniej wiem.... Chciałbym powoli odejść od samego jQuery i skupić się bardziej na czystym, zorientowany "obiektowo" javascripcie. Wiem że są różne wzorce projektowe jednak nie mam takiej wiedzy i doświadczenia, żeby móc stwierdzić który jest lepszy (dysponowanie pamięcią, wydajność, łatwość nauki), a co najważniejsze który pozwoli mi miękko wejść w takie frameworki jak angular czy backbone? Podoba mi się Module Pattern ale widzę że dużą popularność ma Prototypal Pattern. Bardzo proszę o rozjaśnienie sytuacji, może przedstawienie obecnych trendów itp Każdy wpis będzie cenny. Pozdrawiam
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Comandeer

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat
Co to jest? z dalszej treści wywnioskowałem że to jakiś kompilator z wersji ES6 na ES5?

Dokładnie to transpiler.
Cytat
jaka jest różnica między jednym a drugim (fundamentalna)

CJS jest synchroniczne, AMD asynchroniczne. Z tej różnicy de facto wynikają wszystkie inne (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) W zarzuconym przeze mnie artykule Osmaniego jest to dokładnie opisane.
Cytat
co to jest emit i notifly? różnice? przykład? zastosowanie?

emit/notify to po prostu metoda, przez którą dany moduł porozumiewa się z resztą świata. Jeśli zachodzi w nim jakaś zmiana, emituje informację o niej.
Najprostszym przykładem mechanizmu tego typu są zdarzenia w DOM, np. kliknięcie przycisku na stronie emituje zdarzenie click, pod które się można podpiąć ($.fn.on czy "tradycyjnie" addEventListener). Tego typu mechanizm można przenieść "wyżej", do samej aplikacji.
Cytat
Shadow DOM to coś innego od DOM?

W Chrome kliknij sobie prawym przyciskiem myszy na np. polu odpowiedzi i wybierz "Zbadaj element", a następnie zajrzyj do #shadow-root (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Najlepsze artykuły o tym mają na HTML5 Rocks: http://www.html5rocks.com/en/tutorials/web...ents/shadowdom/
Cytat
Wtedy za każdym razem mam powielać kod?

Nie. Jeśli dwa miejsca w kodzie robią bardzo podobną rzecz, to najprawdopodobniej da się z tego zrobić jedną klasę/funkcję i wykorzystywać ją później zamiast powielania wszędzie tego samego lub bardzo podobnego kodu.
Cytat
Czy da się to jakoś fajnie podzielić żebym mógł korzystać z jego fragmentów w innych funkcjach?

Zrobić z tego funkcję (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Albo moduł.
Cytat
Czy da się jakoś oddzielić cześć funkcjonalna od widoku i eventu (tzn na pewno się da ale bardziej chodzi mi tu o dobre praktyki)?

W JS też istnieje MVC i podobne patterny, więc tędy droga. Ale jak takie rozdzielenie zachodzi, to już zależy od frameworka. Warto sobie popatrzeć np na http://todomvc.com/ żeby mieć jakieś porównanie.

Ten post edytował Comandeer 2.11.2015, 16:22:57
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 15.10.2025 - 01:50