Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> JavaScript - wzorce projektowe a frameworki?
d4ng

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witajcie mam mętlik w głowie i wydaje mi się że im więcej szukam i czytam tym mniej wiem.... Chciałbym powoli odejść od samego jQuery i skupić się bardziej na czystym, zorientowany "obiektowo" javascripcie. Wiem że są różne wzorce projektowe jednak nie mam takiej wiedzy i doświadczenia, żeby móc stwierdzić który jest lepszy (dysponowanie pamięcią, wydajność, łatwość nauki), a co najważniejsze który pozwoli mi miękko wejść w takie frameworki jak angular czy backbone? Podoba mi się Module Pattern ale widzę że dużą popularność ma Prototypal Pattern. Bardzo proszę o rozjaśnienie sytuacji, może przedstawienie obecnych trendów itp Każdy wpis będzie cenny. Pozdrawiam
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Comandeer

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat
teoretycznie to są moduły z NodeJS

No właśnie teoretycznie nie (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) node.js stosuje syntax nie do końca zgodny ze specyfikacją.
Cytat
moduły z Angulara
Ale one nie są kompatybilne z niczym, więc będziesz ich mógł używać tylko w Angularze

I to mnie dziwi, bo moduły z Angulara są bardzo podobne do AMD i nie powinno być aż tak wielkich trudności z przepisaniem Angulara na AMD.
Cytat
Na szczęście powoli wchodzą moduły z ES6 (po 20 latach istnienia języka dorobili do niego moduły!), więc pewnie niedługo wszyscy będą robić na tych modułach

Dopóki nie zostanie wytworzony standard asynchronicznego loadera dla nich, to raczej zostanie transpilowanie ich do CJS albo nawet AMD (jeśli async loader jest wymogiem dla aplikacji).
Cytat
BTW chyba miałeś na myśli "modułowej" bo w tym linku z Slideshare bardziej o modułach i decouplingu jest.

A czym jest komponent, jeśli nie modułem, który powinien być odizolowany od reszty i wystawiać eventowe API? (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)

@d4ng hint: patterny można łączyć (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Prototype pattern ma raczej sens przy kodzie obiektowym - a Twój taki (jeszcze) nie jest.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 13.10.2025 - 19:11