![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 280 Pomógł: 46 Dołączył: 23.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć.
Otóż od dłuższego czasu poszukuje laptopa. Głównie w celu programistycznych, a dokładniej do: wirtualne maszyny, Android Studio, inne IDE. Będę korzystał z języków takich jak PHP, C++, Java i w przyszłości możliwe, że Python lub inne języki. Chce mieć zainstalowane na tym komputerze dwa systemy - Windows 10 + Linux. Laptop będzie musiał obsłużyć bez zająknięcia te wszystkie rzeczy. Na raz będzie otworzone wiele aplikacji (przeglądarki, wirtualna maszyna, Spotify, FTP'y i inne bzdury), wiele zakładek. Chce aby ten komputer nie miał czasu na namyślenie tylko działał. Laptop ten będzie używany głównie do pracy i do studiów. I teraz pytanie do was. Czy procesory niskonapięciowe 2 rdzeniowe poradzą sobie z takimi zestawami? Przykład takiego komputera: http://www.x-kom.pl/p/261742-notebook-lapt...8-fhd-iris.html Bo coraz częściej zastanawiam się aby kupić laptopa 13-15 cali za 2000-3000 zł i następnie mocną stacjonarkę. Drugi pomysł to kupić lapka za ~5000 zł. Na celowniku ten laptop: http://www.x-kom.pl/p/261848-notebook-lapt...tx960m-fhd.html Chodzi o to, że kupię laptopa prawdopodobnie jeszcze w tym roku. Laptop będzie wtedy tymczasowo lub na stałe głównym komputerem. Tymi dwoma opcjami celuje również w gry. Głównie będzie to CS GO, ale w przerwach będę grywał w nowsze gry (aby poszło na tym Full HD w średnich ustawieniach). W przyszłości będzie monitor, do którego albo podłączę stacjonarkę albo laptopa. Teraz pytanie do was. Czy komputer za te 2000-3000 zł z niskonapięciowym procesorem poradzi sobie z moimi wymaganiami (prócz gier)? Lepszy tani laptop + stacjonarka czy może droższy laptop? Wybierając tańszy laptop będę celował bardziej w mobilność (lżejszy, dobra bateria). Droższy nie będzie musiał posiadać tych cech. Oczekuje ciekawej dyskusji. Mile widziane własne doświadczenia. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 280 Pomógł: 46 Dołączył: 23.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zakupiłem Asusa UX303LN z Outletu.
Dziś go dostałem i mam problemik. Po uruchomieniu pojawiało się tylko "Reboot and Select proper Boot device or Insert Boot Media in selected Boot device and press a key". Teoretycznie Windows jest wraz z laptopem. Bawiłem się w BIOSie ustawieniami i doszedłem do wniosku, że dysk czyta, ale prawdopodobnie windowsa nie wgrali (zgaduje, że zrobili formata). Wgrałem system od nowa z pendrive. Przy instalacji pokazało, że dysk jest prawie całkowicie pusty - kilka kilobajtów/megabajtów zajęte. Więc to mnie utwierdziło w przekonaniu, że Windowsa na dysku nie ma. No i w tym momencie mogłem popełnić błąd bo zrobiłem czystą instalacje - może usunąłem jakąś ukrytą partycje czy coś? Ale mniejsza. Zainstalowałem i "wszystko" śmigało. Przymknąłem sobie klape na chwilę, otworzyłem z powrotem, a komputer przeszedł w uśpienie/hibernacje. Włączyłem go znów i coś długo się włączał. W końcu wyskoczył bluescreen, zresetował się i działa. Bluescreen z kodem "driver power state failure". Bluescreen pojawia się po restarcie komputera. Za dużo nie testowałem, ale miałem już ten błąd trzy razy. Zainstalowałem sobie sterowniki wifi, ale nadal wifi nie działa. Niewiem czy złe sterowniki czy może coś źle zrobiłem. Macie jakieś rady co zrobić aby mieć " czysty system" jakby od Asusa? Czyli od razu ze wszystkimi sterownikami itp. Zależy mi aby po prostu dobrze to działało. Znalazłem wiele sterowników do tego komputera, ale nie wiem czy wszystkie instalować itp. Są tam dwie karty graficzne - zintegrowana i 840m - jak sprawa z nimi? Bo czytałem i wiem, że dedykowana uruchamia się gdy ustawi się ją jako domyślną przy uruchamianiu aplikacji/gry. Tutaj pytanie jak z tym systemem? Muszę raczej zainstalować jakieś sterowniki aby to obsługiwało. Pytanie to jakie? No i jeszcze problem z rozdzielczością. Ustawiłem sobie FullHD (zaleca 1024x768), a w Chromie pokazuje, że działa w HD. Czyżby znów sterowniki? Masakra jakaś z tym. Już napisałem do x-komu w tej sprawie. Zobaczymy co napiszą. Jednak prosiłbym was o pomoc - sądze, że doświadczenie macie lepsze niż oni. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 22:54 |