![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 884 Pomógł: 231 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Czy forumowicze php.pl orientują się jak można sprawdzić wartość projektu informatycznego? Nie mając dostępu do informacji tj. ile godzin poświęcił programista i/lub zespół na wykonanie danego projektu? Jak można obliczyć szacunkową wartość takiego oprogramowania, jak obliczają to rzeczoznawcy i czym się kierują? Pisząc tutaj, przede wszystkim chodzi mi o projekty napisane w PHP. Ten post edytował Tomplus 23.10.2015, 18:17:04 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 884 Pomógł: 231 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wałka nie szukam, nie chce po prostu abym został oszukany lub żeby oni nie dopatrzyli się błędu, którego byłem nieświadomy.
Cytat Po pierwsze, jeśli jest napisane na własnym silniku stron, więc trzeba by doliczyć czas potrzebny na jego napisanie. Po drugie - zdziwiłbyś się jak bardzo skomplikowane mogą być "własne silniki stron", szczególnie pisane przez słabych i niedoświadczonych programistów. Przy czym to "skomplikowanie" to oczywiście wada. Bo doświadczony programista raczej napisze coś prostego, a robiącego to samo. Jeżeli patrząc przez pryzmat czasu moich projektów, to stopień skomplikowania które pisałem jako początkujący, w porównaniu z obecnymi, to niebo o ziemia. Sam staram się optymalizować kod, zmniejszając ilość linii kodu, bez wpływu na funkcjonalność lub dzięki temu zwiększając funkcjonalność systemu. Cytat Generalnie wszystkie te przymiarki jakieś takie bez sensu. Mam wrażenie, że bierzesz się za coś, o czym nie masz zielonego pojęcia (tj. pewnie jesteś osobą nietechniczną?) Jestem osobą techniczną właśnie (nie mam wykształcenia informatycznego), ale nie miałem akurat styczności z "problem" czyli chęcią kupna projektu przez inną firmę. Co do wartość_twórczości, chodzi o wartość zaawansowania technicznego projektu. Ten post edytował Tomplus 24.10.2015, 15:23:50 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 22:08 |