![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 884 Pomógł: 231 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Czy forumowicze php.pl orientują się jak można sprawdzić wartość projektu informatycznego? Nie mając dostępu do informacji tj. ile godzin poświęcił programista i/lub zespół na wykonanie danego projektu? Jak można obliczyć szacunkową wartość takiego oprogramowania, jak obliczają to rzeczoznawcy i czym się kierują? Pisząc tutaj, przede wszystkim chodzi mi o projekty napisane w PHP. Ten post edytował Tomplus 23.10.2015, 18:17:04 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 884 Pomógł: 231 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie ukrywam, ale sam potrzebuję coś takiego aby aplikację wdrożyć w szerszy projekt, ale że dochodzą tutaj duże pieniądze, a urzędnicy lubią pilnować takich kwot, to mogą nasłać swojego rzeczownika i przy zbyt dużych wahaniach wartości, mogą uwalić projekt. Nigdy wcześniej nie miałem też takiej potrzeby stąd moje pytanie.
Ogólnie stworzyłem sam prosty wzór na wartość projektu: Wartość_projektu = Suma_pensji_pracownikow + Wartość_twórczości Na początku zastanawiałem się że ilość linijek kodu oraz objętość plików mogą być wyznacznikiem, ale raz że objętość można sztucznie generować (np. dodając komentarze, prawa autorskie czy nazwy zmiennych, funkcji można wydłużać.), tak jak ilość linijek kodu. Oraz w zależności czy strona jest pisana na frameworku (zwykle mają dużo więcej kodu) czy na własnym silniku stron, który jest zdecydowanie prostszy pod względem skomplikowania niż pierwszy lepszy framework. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 20:40 |