![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 280 Pomógł: 46 Dołączył: 23.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć.
Otóż od dłuższego czasu poszukuje laptopa. Głównie w celu programistycznych, a dokładniej do: wirtualne maszyny, Android Studio, inne IDE. Będę korzystał z języków takich jak PHP, C++, Java i w przyszłości możliwe, że Python lub inne języki. Chce mieć zainstalowane na tym komputerze dwa systemy - Windows 10 + Linux. Laptop będzie musiał obsłużyć bez zająknięcia te wszystkie rzeczy. Na raz będzie otworzone wiele aplikacji (przeglądarki, wirtualna maszyna, Spotify, FTP'y i inne bzdury), wiele zakładek. Chce aby ten komputer nie miał czasu na namyślenie tylko działał. Laptop ten będzie używany głównie do pracy i do studiów. I teraz pytanie do was. Czy procesory niskonapięciowe 2 rdzeniowe poradzą sobie z takimi zestawami? Przykład takiego komputera: http://www.x-kom.pl/p/261742-notebook-lapt...8-fhd-iris.html Bo coraz częściej zastanawiam się aby kupić laptopa 13-15 cali za 2000-3000 zł i następnie mocną stacjonarkę. Drugi pomysł to kupić lapka za ~5000 zł. Na celowniku ten laptop: http://www.x-kom.pl/p/261848-notebook-lapt...tx960m-fhd.html Chodzi o to, że kupię laptopa prawdopodobnie jeszcze w tym roku. Laptop będzie wtedy tymczasowo lub na stałe głównym komputerem. Tymi dwoma opcjami celuje również w gry. Głównie będzie to CS GO, ale w przerwach będę grywał w nowsze gry (aby poszło na tym Full HD w średnich ustawieniach). W przyszłości będzie monitor, do którego albo podłączę stacjonarkę albo laptopa. Teraz pytanie do was. Czy komputer za te 2000-3000 zł z niskonapięciowym procesorem poradzi sobie z moimi wymaganiami (prócz gier)? Lepszy tani laptop + stacjonarka czy może droższy laptop? Wybierając tańszy laptop będę celował bardziej w mobilność (lżejszy, dobra bateria). Droższy nie będzie musiał posiadać tych cech. Oczekuje ciekawej dyskusji. Mile widziane własne doświadczenia. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 280 Pomógł: 46 Dołączył: 23.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może z tymi wirtualkami przesadziłem. Powiedzmy, że będę miał tylko jedną maszynę uruchomioną.
Powiem wam, że ciągle czytam o tych laptopach i w cenie 3000 wszystkie jakieś nie podobają mi się. Jest jedynie za 3600 zł mały Asus UX303LN, który by się nadał. Jedyna wada to ponoć wadliwe zawiasy. Często się psują. Dodam, że on nie ma SSD dysku za tę cenę. Więc jak dodam dysk sobie do niego w przyszłości to wyjdzie mnie on prawie 4 tysiące. Za tą cene zaczynają się już większe laptopy. I tak jak podałem wcześniej, Acer 791g wtedy spełniałby moje wszystkie wymagania. Miałbym mocną i7 4 rdzeniową. Wtedy niemiałbym żadnych problemów. Trudne wybory. :/ No i co myślicie wtedy o tym Asusie UX303UX, nada się? Za 3 tysiące jest wersja bez karty graficznej, ale ten model ma wtedy rozdzielczość HD. Jeszcze raz proszę o podpowiedź czy niskonapięciowy procesor i rozdzielczość HD wystarczy? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 17:54 |