![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 249 Pomógł: 0 Dołączył: 22.12.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Mam tablice a w niej wartości które zaczynają się od jakiejś cyfry która jest mi potrzebna tylko na chwilę czyli taki bufor. Więc chciałbym usunąć ową liczbę z początku zaraz po jej dodaniu przez funkcję. Oto przykład:
Więc gdy utworzę tabele to struktura jest mniej więcej taka: Array( [chleby] => Array( [0] => 0pieczywo [1] => 2pieczywo [2] => 4pieczywo [3] => 1pieczywo ) [bułki] => Array( [0] => 0pieczywo [1] => 4pieczywo [2] => 10pieczywo [3] => 8pieczywo ) ) Chciałbym teraz w jak najprostszy sposób pozbyć się każdej cyfry "int" z początku wartości. Jak najlepiej tego dokonać? Podmienić tablicę z nową zawartością (większe zużycie pamięci) czy też jakaś pętla dla podmiany? A może funkcja strpos()? Potem ta tablica trafia RegexIterator więc można również zastosować tutaj RecursveRegexIterator::REPLACE. Który sposób będzie najefektywniejszy? Ten post edytował MESSIAH :) 19.10.2015, 19:17:56 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 20.10.2015 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Buahahahahahahaha co za poziom tego forum. Gość się pyta o to z jakiej opcji ma skorzystać aby pozbawić stringa jakiegoś znakua i aby znowu to było tablicą.
@redeemer twój przykład jest na poziomie zerówki gdyż to co napisałeś tworzy tablice multidimensional:
I w jaki sposób ma to pomóc w usunięciu stringa? Lepiej już stworzyć temp array którego się poczęstuje substr lub ltrim('10string', '0987654321'); i zapisze do poprawnej tablicy. Mimo wszystko jaest kilka wyjść z tej sytuacji ale tak jak autor tematu pyta jaką ma opcję wybrać aby było najoptymalniej. Wnioskuję po waszych wypowiedziach iż o PHP nie macie bladego pojęcia a czytanie ze zrozumieniem to już wysoki poziom jak dla was. Ten serwis sięga dna gdyż siedzą tutaj dzieci i gimnazjaliści którzy nie wiedzą jak pomagać - ba jedynie 80% odpowiedzi brzmi "sprawdź manual". Takie cwaniaczki jak wy na http://stackoverflow.com/questions/tagged/php momentalnie by zbanowali i zmiusowali dlatego tam siedzą ludzie z głową na karku. Prosze porównać obydwa serwisy i ocenić samemu poziom php.pl. Widzę że Administracja przesunęła wątęk z PHP do Przedszkola. Oni sami powinni się tam udać. Pierdiele tutaj jest dno i nic więcej. Koleś się pyta o coś konkretnego to jeszcze to przenoszą do działu dla dzieci. Ja tutaj napewno nie będę się was o nic pytał bo szkoda by mi było czasu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 915 Pomógł: 210 Dołączył: 8.09.2009 Skąd: Tomaszów Lubelski/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
... Tak tworzy tablicę, ale gdzie jednym kluczem jest cyfra a drugim wartość (a nie jakieś bzdury które wklejasz). I jak ma to pomóc? Ano tak, że nic nie trzeba będzie rozbijać, a jak będzie potrzebował "całość" to sobie skonkatenuje. Rozumiesz już? @redeemer twój przykład jest na poziomie zerówki gdyż to co napisałeś tworzy tablice multidimensional:
... Idąc Twoim/Waszym tokiem rozumowania to jakby ktoś zadał pytanie: "Kupiłem samochód w lipcu. Zbliża się zima, więc jak wbić gwoździe w oponę, żeby się nie ślizgać?" oczekiwałbyś porad w stylu "wbijaj pod kątem 45", albo "lepsze będą śruby". A jaka jest prawidłowa odpowiedź? Zagadkę zostawiam Tobie :-) Reszty nie chce mi się komentować. Ps. MESSIAH == Antonios Ten post edytował redeemer 20.10.2015, 17:05:01 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 20.10.2015 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Tak tworzy tablicę, ale gdzie jednym kluczem jest cyfra a drugim wartość (a nie jakieś bzdury które wklejasz). I jak ma to pomóc? Ano tak, że nic nie trzeba będzie rozbijać, a jak będzie potrzebował "całość" to sobie skonkatenuje. Rozumiesz już? Idąc Twoim/Waszym tokiem rozumowania to jakby ktoś zadał pytanie: "Kupiłem samochód w lipcu. Zbliża się zima, więc jak wbić gwoździe w oponę, żeby się nie ślizgać?" oczekiwałbyś porad w stylu "wbijaj pod kątem 45", albo "lepsze będą śruby". A jaka jest prawidłowa odpowiedź? Zagadkę zostawiam Tobie :-) Reszty nie chce mi się komentować. Ps. MESSIAH == Antonios Rozbić tablice na elementy i potem je połączyć? Ty tak na poważnie? Jak byś był mechanikiem to tak by to wygklądało: - Panie jak wymienić reflektor? - Ano trzeba rozebrać samochód na wszystkie części Konkatenacja? A to to co to niby jest? Kropka?:
Tutaj faktycznie piekarze i cukiernicy przesiadują. Mam nadzieje że przynajmniej Html ogarnasz/cie. PS redeemer == trol Gościu zadziwiasz wszystkich bystrością. Ten post edytował Antonios 20.10.2015, 17:37:04 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 13.10.2025 - 15:55 |