![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 20.10.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dopiero zaczynam php i mam problem. Mam zasierializowane dane w bazie. Już je unserializowałem i chcę zrobić taką operację.
Otóż mam tam tablice typu: "tochce_qdwqWQDdqwDQWQWDqwdwdqQWDQWDQWDQWDqwd" "tochce_FaWEFWEGgewwegWEGWEGWEGwegWEGWEGWEG" "tochce_FEWEEWEFFEVWEWEVWEVVWEWEVWEVWEVWEVWEV" "tochce_VEVWWEVWEVWEVWEVWEGERGWEGEWEGWWEGWEGWEG" Tworzę sobie zmienną zawierającą wartość, którą przechowuje ta tablica na zasadzie. $var = $var1["tochce_qdwqWQDdqwDQWQWDqwdwdqQWDQWDQWDQWDqwd"]; Teraz przechodzę do sedna. Jak zrobić, żeby nie podawać za każdym razem nazwy tej tablicy i tworzyć niepotrzebnie osobnych zmiennych. Interesuje mnie po prostu wszystko co zawiera "tochce_". Czyli jak zrobić w phpie jak w sql "tochce_%"? Z góry dzięki! (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 20.10.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Crozin dzięki za info na temat strpos, ale zastanawiam się jak miałbym tutaj to wykorzystać. Opiszę poniżej mój problem bardziej szczegółowo.
Mam w bazie jak już mówiłem wartości typu: wartosc1_blabla wartosc1_blffwfew wartosc1_[...] wartosc2_blabla wartosc2_blffwfew wartosc2_[...] Wartości w takim schemacie jest 7, czyli załóżmy od wartosc1 do wartosc7. Schemat jest na zasadzie wartosc_[numer]_[hash]. Hashy jest zbyt dużo, żeby z palca tworzyć każdą zmienną. Zawartość takiej tablicy przenoszę do odpowiednich dla niego kolumn w bazie czyli wartosc1, wartosc2, wartosc3 [...] w przypadku gdy istnieje taka wartość. Czy miałbym zrobić w takiej sytuacji 7 pętli foreach dla każdej wartości? Obecnie dla przykładowej wartości wszystko mi działa gdy podaję całą pełną wartość i mam to rozwiązane tak jak poniżej. Z góry przepraszam za jakość kodu, ale jestem początkującym.
Teraz wyszukałem jeszcze funkcję preg_grep która idealnie by tutaj psowała tylko, że szuka po wartościach, a ja chciałbym po kluczach w mojej tablicy asocjacyjnej. Czy ktoś ma pomysł jak można by to zrobić. Tutaj przykład jak chciałbym to zrobić. Ta operacja poniżej przeszuka mi tylko po wartościach i nie wiem jak zrobić to po kluczach. //// Jestem coraz bliżej, znalazłem już preg_array_key_exists (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował userkare 20.10.2015, 13:24:04 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 05:12 |