![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 249 Pomógł: 0 Dołączył: 22.12.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Mam tablice a w niej wartości które zaczynają się od jakiejś cyfry która jest mi potrzebna tylko na chwilę czyli taki bufor. Więc chciałbym usunąć ową liczbę z początku zaraz po jej dodaniu przez funkcję. Oto przykład:
Więc gdy utworzę tabele to struktura jest mniej więcej taka: Array( [chleby] => Array( [0] => 0pieczywo [1] => 2pieczywo [2] => 4pieczywo [3] => 1pieczywo ) [bułki] => Array( [0] => 0pieczywo [1] => 4pieczywo [2] => 10pieczywo [3] => 8pieczywo ) ) Chciałbym teraz w jak najprostszy sposób pozbyć się każdej cyfry "int" z początku wartości. Jak najlepiej tego dokonać? Podmienić tablicę z nową zawartością (większe zużycie pamięci) czy też jakaś pętla dla podmiany? A może funkcja strpos()? Potem ta tablica trafia RegexIterator więc można również zastosować tutaj RecursveRegexIterator::REPLACE. Który sposób będzie najefektywniejszy? Ten post edytował MESSIAH :) 19.10.2015, 19:17:56 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 249 Pomógł: 0 Dołączył: 22.12.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Jesteś geniuszem. Czemu ja na to od razu nie wpadłem. php.pl jedyna strona gdzie za odpowiedź trzeba płacić albo prosić wielkich "guru". No trudno będę sam dalej kombinował.
Proszę zmień nazwę z "com" na "cum" będzie więcej mówiła o twoim sposobie pomocy innym. Ten post edytował MESSIAH :) 19.10.2015, 22:13:13 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 520 Pomógł: 102 Dołączył: 15.07.2014 Skąd: NULL Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jesteś geniuszem. Czemu ja na to od razu nie wpadłem. php.pl jedyna strona gdzie za odpowiedź trzeba płacić albo prosić wielkich "guru". No trudno będę sam dalej kombinował. Proszę zmień nazwę z "com" na "cum" będzie więcej mówiła o twoim sposobie pomocy innym. Jak masz problemy z podstawiami to czemu piszesz w PHP zamiast Przedszkole @redeemer - podal najlepszy przyklad. Uzyjesz tablicy to sie odwolasz odrazu do konkretnej wartosci ;) @MESSIAH (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) , masz blad w ifie (logiczny, nie skladniowy). Bo jak masz problem z podstawami to zakaldam ze chciales uzyc, == (porównania) zamiast = (przypisania) I już samo to zajmuje jakąś pamięć ale ok... Ten post edytował KsaR 20.10.2015, 11:03:34 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 09:10 |