![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 0 Dołączył: 15.09.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy mogę updatować jakiś rekord w bazie w taki sposób, żeby dodawać do tego co jest jakąś wartość a nie ją nadpisywać ?
Mam: $sql = "UPDATE `tags` SET tekst=$tekst WHERE id='".$id_dwr."'"; Jeśli mam już ustawiony jakiś 'tekst' to to mi go nadpisze nową wartością a chciałbym aby update zostawił tą wartość i dopisał nową. Czy jedyny sposób to taki, że muszę wcześniej pobrać to wartość i ją skleić z tą nową i wtedy dopiero updatować, nie ma uproszczenia ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 0 Dołączył: 15.09.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najpierw podaje separator jaki ma być, potem stringi, wg manuala.
echo $sql = "UPDATE `tags` SET `id_utworu`=CONCAT_WS(',',`id_utworu`,'$id') WHERE id='".$id_danego_utworu."'"; No i przed 1 wpisem też jest przecinek. Nie jest to mega problem, ale lepiej jakby separator separował coś od czegoś a nie nic od czegoś, więc na początku nie powinno go być. Przykład: ,1,2,3,4,5 A powinno być: 1,2,3,4,5 Ten post edytował kuna11 30.09.2015, 10:39:03 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najpierw podaje separator jaki ma być, potem stringi, wg manuala. echo $sql = "UPDATE `tags` SET `id_utworu`=CONCAT_WS(',',`id_utworu`,'$id') WHERE id='".$id_danego_utworu."'"; No i przed 1 wpisem też jest przecinek. Nie jest to mega problem, ale lepiej jakby separator separował coś od czegoś a nie nic od czegoś, więc na początku nie powinno go być. Przykład: ,1,2,3,4,5 A powinno być: 1,2,3,4,5 A czy przypadkiem nie jest taż że , dodaje Ci się jak dodajesz pierwszy tag ? Tj pole najpierw jest puste...
Ten post edytował Pyton_000 30.09.2015, 10:59:40 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 13:59 |