Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Czy jest sens robić strony używające JS, tak aby działały również w przeglądarce w wyłączonym JS?
Czy jest sens robić strony używające JS, tak aby działały również w przeglądarce w wyłączonym JS?
Czy jest sens robić tak, aby to co może, działało również bez włączonego JavaScript?
tak, warto to robić [ 7 ] ** [70.00%]
nie, szkoda czasu [ 3 ] ** [30.00%]
Suma głosów: 10
Goście nie mogą głosować 
land

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Nie podobają mi się strony całkowicie nie działające bez włączonego JS. Jednak zastanawiam się czy słusznie? Czy jest sens robić tak, aby to co może, działało również bez włączonego JavaScript? Jeśli jest sens to co za tym przemawia?

Zawsze robiłem, że strona działała również przy wyłączonym JS w przeglądarce. Jednak ostatnio stworzyłem formularz kontaktowy, wysyłał on wiadomość za pośrednictwem AJAXa. Z lenistwa nie zrobiłem standardowej obsługi formularza - bez JS nie można wysłać wiadomości. Zostało uznane to za wadę. Raczej słusznie, chociaż po przemyśleniu mam wątpliwości.

• Przeglądarki niepotrafiące obsługiwać JavaScript to obecnie pewnie 0,1‰ wszystkich odsłon albo jeszcze mniej. Więc jest to ilość którą można zignorować.
  • Ci którzy mają wyłączony w przeglądarce JS wiedzą jak go włączyć i będą w stanie włączyć jeśli zajdzie taka potrzeba. Zresztą nieogarnięty użytkownik sobie nie wyłączy JS bo nie będzie wiedział jak. Opcje dotyczące JS są od jakiegoś czasu mocno poukrywane w przeglądarkach.

Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Skie

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

To co mnie bawi w webdevie obecnie są właśnie pytania tego typu - z jednej strony ludzie stracili mentalność wstecznej kompatybilności dla starszych przeglądarek - i budowanie rozwiązań opartych o ciut starsze technologie, byleby działało na 2-3 letnim FireFoxie jest patrzone obecnie jako dziwactwo, bo "autoupdate!", a z drugiej strony ludzie zastanawiają się czy robić osobne wersje działające dla przglądarek z wł. / wył. JS. Zalatuje mi to hipokryzją.

Co do samego pytania, to autor podaje dobre argumenty przemawiające za brakiem potrzeby implementowania fallbacków dla funkcjonalności czysto wirtualnych. Osobiście uważam, że decyzja o tworzeniu ich czy też nie zależy głównie od projektu. Jeśli tworzysz typową stronę WWW, forum, portfolio etc. to możesz się zastanowić nad taką opcją, jeśli jednak idziesz bardziej w stronę webaplikacji czy gier online, innymi słowy high-endowych technologicznie projektów, wtedy zdecydowanie nie warto. Comandeer napisał bardzo fajnego posta o tym, że można tworzyć aplikację warstwowo, tak by działała dla każdego, ale dla ludzi z lepszym sprzętem działała po prostu lepiej. Należy jednak pamiętać tutaj, że każda taka warstwa kosztuje. Z tego powodu użyłem wcześniej słowa "zastanowić" zamiast "zaimplementować". Nawet jeśli masz opcję zrobienia czegoś takiego musisz zadać sobie pytanie 1. Czy projekt tego wyamga? 2. Ile osób z tego skorzysta? 3. Ile będzie nas/mnie to kosztowało pieniędzy/czasu/zasobów ludzkich? 4. Ile na tym zyskamy? etc. Znając odpowiedzi na te pytania - wtedy podejmujesz decyzje.
No i na sam koniec należy również wspomnieć, że niektóre rozwiązania uniemozliwiaja działanie z wył. JS - chociażby Extjs - wtedy zupełnie nie ma dylematu (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 13.10.2025 - 11:01