![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 2.08.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie podobają mi się strony całkowicie nie działające bez włączonego JS. Jednak zastanawiam się czy słusznie? Czy jest sens robić tak, aby to co może, działało również bez włączonego JavaScript? Jeśli jest sens to co za tym przemawia?
Zawsze robiłem, że strona działała również przy wyłączonym JS w przeglądarce. Jednak ostatnio stworzyłem formularz kontaktowy, wysyłał on wiadomość za pośrednictwem AJAXa. Z lenistwa nie zrobiłem standardowej obsługi formularza - bez JS nie można wysłać wiadomości. Zostało uznane to za wadę. Raczej słusznie, chociaż po przemyśleniu mam wątpliwości.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 520 Pomógł: 102 Dołączył: 15.07.2014 Skąd: NULL Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Eee nie bede sie jakos udzielał bo raczej jestem "weak" z front endu.
Ale za to moge przedstawic jak to widze jako nie programista a uzytkownik. Wedlug mnie wszystko co sie da powinno dzialac bez js, Oczywiscie.. Gdy cos dziala na js to jest to fajne czesto, efektywne itd. Ale... Nagle smutek gdy sobie wejde z gorszej przegladarki z uwagi że w np. Danej chwili mam wolniejszy internet a tu nic... Czasem nawet tresci strony nie zoabcze bo wymaga js ;-; Poza tym niektorzy nie uzywaja js dla bezpieczenstwa (np. TOR). (Wszelkie ataki xss ktore mogly by IP usera ukrasc itd, więc wiadomo). Tyle z dziennika amatora ^^ -- Także jak dla mnie liczy się dostępność, jeśli wyłączenie JS pozbawi mnie dostępu do danej treści, To zazwyczaj się z taką stroną raczej nie przywiąże. A tak gdyby ktoś jednak robił z supportem bez js, a z js by jeszcze płynniej chodziło(np. Bez przeładowań) to już duża szansa że przyciągła by mnie taka strona. Ten post edytował KsaR 14.08.2015, 23:14:30 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 13.10.2025 - 12:56 |