![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 294 Pomógł: 4 Dołączył: 19.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. CHciałbym stworzyć w miare wydajny ( zakładam około 5tyś userów dziennie, z czego np. 1/4 będzie używała wiadomości w danym dniu ) i chciałbym zrobić chat dla nich. Jak myślicie, serwer wytrzyma połączenie typu ajax i php, gdzie intervalem lacze sie co kilka sekund, i sprawdzam czy jest nowy id, jeśli tak to pobieram wiadomość nową? Jeśli raczej nie ma szans, to jak z kompatybilnością i obsługą jest z websocket? Słyszałem o nim, że o wiele łatwiej, jeśli chodzi o wydajność, ale serwis ma być też responsywny a więc i mobilne przeglądarki mogą różnie to interpretować. Jest sposób na obejście websocketa ( nie wiem z czym się go je itd, a czas mnie trochę goni... )
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 555 Pomógł: 84 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Małopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisanie chatu w oparciu o WebSockety to dużo łatwiejszy sposób rozwiązania tego problemu niż bawienie się w polling lub long-polling w oparciu o AJAX. Również polecam Ci bibliotekę Ratchet, którą podlinkował @grzes999 - jest tam nawet Tutorial pisania chatu w oparciu o nią - czyli dokładnie to co potrzebujesz oraz rozwiązania typowych problemów, które możesz napotkać przy zdemonizowaniu procesu PHP.
Sama biblioteka w najniższych warstwach wspiera wiele różnych protokołów WebSocket używanych na przestrzeni lat przez przeglądarki, więć jeśli chodzi o komaptybilność to nie powinno być żadnych problemów. Jeśli chodzi o samą wydajność to autor podaje mozliwość przetwrzania 1.000 wiadomości na sekundę, ale nie jest to twarda granica. Użytkownikom w grupie dyskusyjnej tej technologii udawało się uzyskać nawet 4 tys. wiadomości. Myślę, że korzystajać z PHP7 i dobrym serwerze dałoby się spokojnie uzyskać 10 tys. W sieci jest dużo benchmarków porównujących Ratchet vs Nodejs, możesz tam znaleźć więcej informacji. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 14:02 |