![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 4.11.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
strony internetowe projektuję profesjonalnie już dobre 3 lata. Uważam, że PHP, JS, Jquery, HTML, CSS ogarniam na poziomie zaawansowanym. Pytanie co dalej? Nie ukrywam, że zanim wezmę się za C++/C# ( podstawy już mam, doświadczenia w kodowaniu - zero ) chciałbym się jeszcze trochę rozwinąć aby mieć na czym dorabiać zanim nauczę się innych języków oraz aby nie zostać z technologią w tyle. Stąd moje pierwsze pytanie, mianowicie w jakim celu są wykorzystywane technologie AngularJS, ASP.NET, Node.js itd. itp.? Przeglądając oferty pracy programisty front-end'u często się z tymi terminologiami spotykam, jednakże przeglądając kursy, nie widzę miejsca w którym mógłbym je zastosować. Oczywiście tych bibliotek chociażby JS'owych jest o wiele więcej. Znajdzie się miła duszyczka które pomoże rozwiać wątpliwości w jakim kierunku się rozwijać i czy ma to w ogóle sens? ( zakładam, że ma, dlatego napisałem ten post ) Pozdrawiam, Daniel Galas |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 268 Pomógł: 254 Dołączył: 11.06.2009 Skąd: Świętochłowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co rozumiesz pod pojęciem "szablonów HTML-a"? Bo jeśli Twiga czy wąsy, to prawdę mówiąc nie rozumiem oburzenia na CSS. Jeśli natomiast coś, co robi Angular (HTML jako widok i szablon równocześnie), to jestem tego przeciwnikiem.
A teraz inaczej: a co Ci daje wygenerowanie stylów inline przez Reacta, jak nie super ubogą protezę, która nawet nie umie reagować na takie zdarzenia jak :hover? Rozwiązujemy jeden problem, wpakowując się od razu w kolejny. Tak, style powinny być dołączane do komponentów, ale IMO jako CSS, bo to daje największe możliwości na chwilę obecną. I czy ja wiem czy em itd są takimi protezami? https://css-tricks.com/rems-ems/ → każdy moduł się ładnie skaluje samodzielnie do całego systemu, równocześnie pozostając de facto autonomicznym. I zanim mi powiesz, że to jest strona a nie aplikacja: a czym się różni strona od aplikacji na poziomie GUI? Bo jak dla mnie niczym - to wciąż HTML + CSS. W aplikacji jedynie mamy do tego potężną logikę w JS. Wydaje mi się, że dyskutujemy na całkowicie dwóch różnych poziomach. Ty mówisz jakie problemy próbuje rozwiązać React (i co do tego jakie to są problemy się zgadzam, natomiast nie zgadzam się ze sposobem ich rozwiązania, mimo wszystko upatrując rozwiązania w WC), ja mówię o tym jakie problemy wprowadza rozwiązanie Reacta. Mam równocześnie wrażenie, że Ty mówisz to jednak bardziej z pozycji backendowca, ja z "mocnego frontu". |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 13.10.2025 - 09:56 |