![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 4.11.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
strony internetowe projektuję profesjonalnie już dobre 3 lata. Uważam, że PHP, JS, Jquery, HTML, CSS ogarniam na poziomie zaawansowanym. Pytanie co dalej? Nie ukrywam, że zanim wezmę się za C++/C# ( podstawy już mam, doświadczenia w kodowaniu - zero ) chciałbym się jeszcze trochę rozwinąć aby mieć na czym dorabiać zanim nauczę się innych języków oraz aby nie zostać z technologią w tyle. Stąd moje pierwsze pytanie, mianowicie w jakim celu są wykorzystywane technologie AngularJS, ASP.NET, Node.js itd. itp.? Przeglądając oferty pracy programisty front-end'u często się z tymi terminologiami spotykam, jednakże przeglądając kursy, nie widzę miejsca w którym mógłbym je zastosować. Oczywiście tych bibliotek chociażby JS'owych jest o wiele więcej. Znajdzie się miła duszyczka które pomoże rozwiać wątpliwości w jakim kierunku się rozwijać i czy ma to w ogóle sens? ( zakładam, że ma, dlatego napisałem ten post ) Pozdrawiam, Daniel Galas |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 268 Pomógł: 254 Dołączył: 11.06.2009 Skąd: Świętochłowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat To czy wynik będzie w inline czy skompilowanym jednym pliku per strona to sprawa wtórna. No właśnie nie jest, bo style inline nie mają żadnych możliwości CSS-a de facto i odpadają np. kombinowania z pseudoelementami czy pseudoklasami i tym podobnymi. Stąd twierdzę, że CSS powinien zostać w CSS-ie. Inaczej piszemy w JS to, co istnieje natywnie od 15 lat. IMO nie tędy droga. Nie rozumiem za bardzo czemu BEM czy komponenty nie mają mi umożliwić operowania na stylach? Tym bardziej nie rozumiem przeświadczenia, że CSS musi być uruchamiany w środowisku semantycznym JS-a. Wciąż stoję na stanowisku, że powinien istnieć ścisły decoupling tych dwóch. Tak, Web Components są eksperymentalne - w lisku (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) W Chrome jest to już ustabilizowana technologia. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 06:59 |