![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 4.11.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
strony internetowe projektuję profesjonalnie już dobre 3 lata. Uważam, że PHP, JS, Jquery, HTML, CSS ogarniam na poziomie zaawansowanym. Pytanie co dalej? Nie ukrywam, że zanim wezmę się za C++/C# ( podstawy już mam, doświadczenia w kodowaniu - zero ) chciałbym się jeszcze trochę rozwinąć aby mieć na czym dorabiać zanim nauczę się innych języków oraz aby nie zostać z technologią w tyle. Stąd moje pierwsze pytanie, mianowicie w jakim celu są wykorzystywane technologie AngularJS, ASP.NET, Node.js itd. itp.? Przeglądając oferty pracy programisty front-end'u często się z tymi terminologiami spotykam, jednakże przeglądając kursy, nie widzę miejsca w którym mógłbym je zastosować. Oczywiście tych bibliotek chociażby JS'owych jest o wiele więcej. Znajdzie się miła duszyczka które pomoże rozwiać wątpliwości w jakim kierunku się rozwijać i czy ma to w ogóle sens? ( zakładam, że ma, dlatego napisałem ten post ) Pozdrawiam, Daniel Galas |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 268 Pomógł: 254 Dołączył: 11.06.2009 Skąd: Świętochłowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zacznijmy od tego, że twierdzenie, że node.js to server-side jest bzdurą. Node-js jest środowiskiem uruchomieniowym JS poza przeglądarką. Tylko tyle i aż tyle. Nie musi być wykorzystywany do tworzenia rozwiązań server-side i często nie jest. Obecnie częściej widuję node.js w konsoli niźli na serwerze.
Wszystkie menagery pakietów dla JS są pisane jako moduły node. Tak samo jak LESS czy Stylus. Tak samo jak super przyjemne build systems takie jak gulp czy grunt. Polecam zobaczyć jakikolwiek większy projekt frontowy - build tam leci przez grunta albo gulpa: Bootstrap, MDL, Foundation… chyba nawet H5BP ostatnio na to przeszło. Tak, wypada znać jak działa node.js, bo duża jego część (np system modułów) jest oparta na standardzie CommonJS, który jest wykorzystywany także po stronie przeglądarki i wypiera takie rozwiązania jak AMD czy UMD. Poza tym żeby użyć choćby gulpa trzeba znać podstawowe metody pracy z node i ogarniać choćby npm. A reszta to jest już czysty async JS, więc tutaj to średnio jest co ogarniać - wszak frontdev JS zna |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 18:55 |