![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 31.07.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Napisałem taką klasę logowania użytkownika w systemie. Nie jest jeszcze skończona, ale chciałem prosić o ewentualne wskazanie błędów w w/w kodzie, ponieważ dopiero zaczynam OOP w php.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 555 Pomógł: 84 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Małopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
2. Tutaj koledze chodziło o to, że nazwy metod jakie dobierasz odbiegają daleko od tego co dana metoda robi - np. isLoggin (lepsza nazwa to byłoby bodajże isLogged) sugeruje, że akcja sprawdza czy użytkownik jest zalogowany - tylko to. Twoja wersja z kolei jeszcze pod spodem robi własne logowanie, o czym nazwa metody nie mówi nic a nic.
6. Poczytaj o soli tutaj Temat: podwojne hashowanie hasel . Generalnie chodzi o to, że sól to pewny tajny string, którego używasz do konkatenacji z wpisanym przez użytkownika hasłem, by bronić się przed tęczowymi tablicami. Ta sól powinna być zahardkodowana gdzieś w kodzie Twojej aplikacji lub pobierana z jakichś plików źródłowych - nie powinna być trzymana w bazie danych koło hasła, bo wtedy skuteczność używania tej metody spada praktycznei do zera. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 11:41 |