Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [HTML][CSS]Jak ustawić element z wartością fixed?
Generic

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Witam. Mam pewien problem z ustawieniem elementu (zaznaczony czerwonym kolorem na obrazku poniżej) dla którego jest przypisana wartość fixed. Zrobiłem stronę w rozdzielczości 920px i cała zawartość jest na środku. Problem w tym że po prawej stronie na samym końcu ma być element, który ma wartość fixed i problem w tym że ucieka aż do samego końca, do paska przewijania. Jak zrobić aby element był na samym końcu prawej strony, ale trzymał się rozdzielczości 920px, która jest ustawiona w section? Oczywiście element fixed znajduje się w section i nie wiem dlaczego ignoruje podaną szerokość przypisaną dla section.

Pomarańczową przerywaną linią zaznaczyłem granice strony.

(IMG:http://i.imgur.com/7gP8yBL.jpg)

Ten post edytował Generic 27.07.2015, 22:33:37
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Generic

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Cytat(thek @ 29.07.2015, 00:45:46 ) *
Fixed samo w sobie pozycjonuje się względem okna/viewportu, a nie rodzica i tego nie zmienisz :/ Można hacki pewne stosować, ale jednym z tych pewniejszych jest to,co zaprezentował @trueblue. Centrujesz z użyciem left: 50% element i marginesem ustawiasz tam, gdzie chcesz. W większości przypadków ten margines to połowa szerokości rodzica pomniejszona o szerokość samego elementu. I tu jest właśnie problem, bo trzeba z góry tę szerokość znać albo na bieżąco z użyciem JS obliczać. Musisz jednak jedną rzecz pamiętać... Taki element wrzucony jako pierwszy jest wyłączony z hierarchii elementów i zakryje elementy będące za nim. Z kolei wstawiony jako dalszy ustawia się poniżej elementów blokowych przed nim.

na pewno istnieje jakieś logiczne rozwiązanie. zobacz że sam facebook podczas scroolowania trzyma zawsze dwie reklamy które się nie przewjają.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 12.03.2026 - 14:59