![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 144 Pomógł: 0 Dołączył: 22.03.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
ostatnio przeczyałem że nie powinno się używać == więc co powinno się za niego używać? Jak porównać zmienne / liczby / stringi ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 555 Pomógł: 84 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Małopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Ale nie zawsze przydatny... Jak chce sprawdzic, czy ktos nie wpisal nic lub 0 (gdy zero w danym przypadku uwazam za 'nic') to robie $_POST['cos'] == '' i lapnie mi te dwa przypadki $_POST['cos'] === '' nie zadziala dla 0 Widzisz, a ja bym jednak rozbił to na dwa osobne warunki i sprawdził za pomocą ===. Równość 0 == '' nie jest do końca naturalna i nie zaufałbym PHP na tyle, że to się nie zmieni, jak zrobię update czegokolwiek na serwerze. Zwłaszcza, że PHP nigdzie nie ma zdefiniowanych reguł języka, że 0 == '' ma być prawdziwe. Tak po prostu wyszło przy implementacji parsera, w innej wersji PHP, na innym OS, przy innej kompilacji może się okazać, że to nieprawda. Nie mówiąc już o czytelności kodu. To co chcę powiedzieć to to, że === jest ZAWSZE przydatny i zawsze == możesz zastąpić ===. Oczywiście możemy tutaj dłuuugo dywagować no ten temat, więc nie ma to sensu. Myślę, że autor dowiedział się tego czego potrzebował (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował Skie 22.07.2015, 12:47:00 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 655 Pomógł: 73 Dołączył: 2.05.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Widzisz, a ja bym jednak rozbił to na dwa osobne warunki i sprawdził za pomocą ===. Równość 0 == '' nie jest do końca naturalna i nie zaufałbym PHP na tyle, że to się nie zmieni, jak zrobię update czegokolwiek na serwerze. Zwłaszcza, że PHP nigdzie nie ma zdefiniowanych reguł języka, że 0 == '' ma być prawdziwe. Tak po prostu wyszło przy implementacji parsera, w innej wersji PHP, na innym OS, przy innej kompilacji może się okazać, że to nieprawda. Nie mówiąc już o czytelności kodu. To co chcę powiedzieć to to, że === jest ZAWSZE przydatny i zawsze == możesz zastąpić ===. Oczywiście możemy tutaj dłuuugo dywagować no ten temat, więc nie ma to sensu. Myślę, że autor dowiedział się tego czego potrzebował (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Myśle że troche przesadzasz.
Więc spokojnie jeżeli porównujemy tylko do null / 0 można uzywac == mimo że często widuje ===. Myśle że nie ma się czym przejmować w takim wypadku. Ten post edytował Forti 22.07.2015, 13:20:37 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 10:24 |