Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Proszę o sprawdzenie mojego projektu z OOP
adrianpl20

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Witam.

Ostatnio w ramach nauki Gita i programowania obiektowego w php, napisałem sobie taką podstawę frameworka/CMSa (jak zwał tak zwał). Chciałbym prosić o sprawdzenie mojego kodu i konstruktywną krytykę.
Czy taki kod nadaje się do pokazania pracodawcy?

Głównie prosiłbym o sprawdzenie i ewentualne poprawienie mnie z:
- wyrzucanie/wyłapywanie wyjątków - czy dobrze to robię, może w złym miejscu wyrzucam/wyłapuję ?
- główny plik index.php który wszystkim kieruje - czy czegoś tam nie powinno być może? Czy prawidłowo zrobiłem wyłapując tam wyjątki przy wywoływaniu akcji kontrolera?
- routing
- struktura plików
- instancje w klasach - czy gdzieś może powinna być instancja a jej nie ma, lub gdzieś nie powinno jej być zdecydowanie?

Wiem, że tu prawie nic nie ma i wielu rzeczy brakuje, ale to tylko w ramach nauki (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

https://github.com/adrianpl20/oop
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Tuminure

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat
A jeśli widzisz, że musisz dodać komentarz to zazwyczaj znaczy, że coś z kodem jest nie tak.

Nie. Komentarz traktuję jako streszczenie kodu, a nie jego wyjaśnienie. Szybciej mi przeczytać jedną linijkę komentarza, niż 10 linijek kodu. Warto też dodać, że początkujące osoby powinny pisać komentarze częściej, gdyż ich kod często prócz streszczenia, potrzebuje też wyjaśnienia.

Zaledwie nie sugerowałbym, by unikał komentarzy (gdyż to znaczy, że całkowicie z nich zrezygnuje). Z czasem zauważy, które jego komentarze są potrzebne, a które nie.

Całej reszty nie komentuję, gdyż z resztą się w pełni zgadzam.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 14.10.2025 - 22:15