Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Proszę o sprawdzenie mojego projektu z OOP
adrianpl20

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Witam.

Ostatnio w ramach nauki Gita i programowania obiektowego w php, napisałem sobie taką podstawę frameworka/CMSa (jak zwał tak zwał). Chciałbym prosić o sprawdzenie mojego kodu i konstruktywną krytykę.
Czy taki kod nadaje się do pokazania pracodawcy?

Głównie prosiłbym o sprawdzenie i ewentualne poprawienie mnie z:
- wyrzucanie/wyłapywanie wyjątków - czy dobrze to robię, może w złym miejscu wyrzucam/wyłapuję ?
- główny plik index.php który wszystkim kieruje - czy czegoś tam nie powinno być może? Czy prawidłowo zrobiłem wyłapując tam wyjątki przy wywoływaniu akcji kontrolera?
- routing
- struktura plików
- instancje w klasach - czy gdzieś może powinna być instancja a jej nie ma, lub gdzieś nie powinno jej być zdecydowanie?

Wiem, że tu prawie nic nie ma i wielu rzeczy brakuje, ale to tylko w ramach nauki (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

https://github.com/adrianpl20/oop
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Tuminure

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat
Bez komentarza dokładnie wiadomo co się dzieje. Nie musisz tego dodawać w komentarzu. Generalinie unikaj inline comments. Jeśli kod nie jest czytelny i musisz go komentować to znak, żeby zmienić kod (a nie dodawać komentarz).

Nope. Przydatne komentarze są przydatne. Ale komentuje się bloki kodu, a nie pojedyncze linijki. No chyba, że używamy jakiegoś hacka... ale takie rzeczy to najczęściej w cssie.
+Quote Post
Xelah

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat(Tuminure @ 11.07.2015, 11:35:21 ) *
Nope. Przydatne komentarze są przydatne. Ale komentuje się bloki kodu, a nie pojedyncze linijki. No chyba, że używamy jakiegoś hacka... ale takie rzeczy to najczęściej w cssie.

A sytuacji, gdzie komentarz jest przydatny jest jak na lekarstwo. Tak na szybko to jedyne co mi przychodzi do głowy, to praca z zewnętrznymi bibliotekami, które na przykład indeksują od 1 a nie od 0 i we własnym kodzie masz na przykład "$index + 1". Ale to są wyjątki. We własnym kodzie poza phpdoc metod (co wchodzi, co wychodzi i czy wyrzuca wyjątki) komentarz jest zawsze zbędny. A jeśli widzisz, że musisz dodać komentarz to zazwyczaj znaczy, że coś z kodem jest nie tak.
Wiem, że nazwenictwo metod i klas jest trudne. Tak samo jak rozbijanie mednej większej metody na mniejsze o sensownych nazwach. Ale to właśnie pozwala na kompletne uniknięcie komentarzy. Do tego trzymanie się SOLID (ze szczególnym naciskiem na S i D) bo wtedy jak na dłoni widać co jest gdzie i po co.

PS. To zna chyba każdy programista bez względu na język programowania, ale to bardzo dobrze oddaje wagę prawidłowego nazwenictwa:
"There are two hard things in computer science. Cache invalidation, naming things and off-by-one errors."
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 15.10.2025 - 06:49