![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 21.06.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Od zawsze interesowaly mnie komputery. Swoje zainteresowanie potrafiłem spieniężyć i już jako 18 latek potrafiłem się utrzymać z pracy przed komputerem. Obecnie czeka mnie wybór na studia. Ukończyłem technikum ekonomiczne, jednakże dalszą drogę planuję kontynuować na politechnice poznańskiej w wydziale informatyki. Chciałbym specjalizować się w aplikacjach mobilnych. Czy według was jest to opłacalne? Jakie są perspektywy tej specjalizacji? Jeśli nie, to co jest bardziej opłacalne? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 10 Dołączył: 17.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pójdź na inne studia - matematykę, biologię, chemię, finanse, lingwistykę ... średnim programowaniem i dobrą wiedzą domenową zdziałasz więcej niż świetnym programowaniem i kiepską wiedzą domenową.
Studia informatyczne - oczywiście mają sens, jeśli będziesz chciał. Nikt siłą Ci niczego nie wtłoczy a jest też sporo nisz w programowaniu, gdzie wiedza akademicka nie jest potrzebna, więc efektywniej nie jest marnować na to czasu. Są jednak dziedziny, gdzie solidne podstawy ze studiów są konieczne a co najważniejsze, studia to bardzo efektywny sposób zdobywania wiedzy - lepszy od oszukiwania się, że na wszystko jest tutorial albo blog. A teraz prywatnie. Mobilne na PP? Świetnie, robią kilka grantów z systemów mobilnych i wbudowanych, możesz w trakcie studiów (pewnie po drugim roku) się zatrudnić. Specjalizacja jest niezła. Co roku z mobilnych też startują na konkursach dla ieee - w pierwszych latach pracy masz marne szanse na robienie dużego projektu z takimi mentorami i takim wpływem na kształt projektu. Ja widziałem tamtejszy projekt diagnostyki sieci mesh ze smartfonu - wprawka z optymalizacji aplikacji pod względem zużycia prądu przez radio i gps. Ale oczywiście możesz jak niektórzy poprzestać na narzekaniu, że analiza matematyczna jest trudna. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 10:22 |