![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 21.06.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Od zawsze interesowaly mnie komputery. Swoje zainteresowanie potrafiłem spieniężyć i już jako 18 latek potrafiłem się utrzymać z pracy przed komputerem. Obecnie czeka mnie wybór na studia. Ukończyłem technikum ekonomiczne, jednakże dalszą drogę planuję kontynuować na politechnice poznańskiej w wydziale informatyki. Chciałbym specjalizować się w aplikacjach mobilnych. Czy według was jest to opłacalne? Jakie są perspektywy tej specjalizacji? Jeśli nie, to co jest bardziej opłacalne? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 717 Pomógł: 120 Dołączył: 18.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://www.regiopraca.pl/portal/sites/regi...w2_5.jpg?mwvo6v
dobra. zauważ że nawet wg tych statystyk np. w Łodzi czy Krakowie osoby z wykształceniem licencjackim zarabiają mniej niż osoby z samym średnim w Warszawie. Na dodatek wg tego wykresu osoby, które rzuciły(!) studia (bo tak chyba należy interpretować "niepełne wyższe"), zarabiają tyle samo albo więcej niż osoby, które je skończyły. Więc morał z tego taki? - zamiast iść na studia lepiej się przeprowadzić po maturze do Warszawy - jak już się studiuje, to lepiej rzucić, bo osoby z niepełnym wyższym więcej zarabiają Nie mówiąc już o tym, że całego tego wykresu nie należy brać na poważnie. Nie oszukujmy się, są firmy, które zajmują się robieniem wykresików, i zarabiają na robieniu "badań rynku pracy" i prezentowaniu wyników (tam jest napisana nawet nazwa takiej firmy). Są też dziennikarze, którzy zajmują się wyłapywaniem jakichś ciekawostek z internetu i prezentowania ich w formie artykułów. Też coś tam zarabiają. Ale... Co to ma wspólnego z rzeczywistością? Rzeczywistość to nie jakiś wykres zrobiony przez jakąś firmę, a potem napisana przez redaktora jakiejś gazetki (na dodatek ten wykres jest przestarzały, bo z 2012 roku, co nijak ma się z tekstami typu "pomyślcie co będzie za 10-20 lat. Nie mówiąc już ze badania dotyczyły wszystkich branż, a nie IT, która jest specyficzna). Rzeczywistość to jest coś, co się rodzi na naszych oczach, pewne trendy, których możemy być obserwatorami... a z moich obserwacji trendy są takie, że obecnie coraz bardziej liczą się konkretne umiejętności a nie papierek. Ten post edytował PrinceOfPersia 24.06.2015, 10:57:27 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 17:11 |