![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 21.06.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Od zawsze interesowaly mnie komputery. Swoje zainteresowanie potrafiłem spieniężyć i już jako 18 latek potrafiłem się utrzymać z pracy przed komputerem. Obecnie czeka mnie wybór na studia. Ukończyłem technikum ekonomiczne, jednakże dalszą drogę planuję kontynuować na politechnice poznańskiej w wydziale informatyki. Chciałbym specjalizować się w aplikacjach mobilnych. Czy według was jest to opłacalne? Jakie są perspektywy tej specjalizacji? Jeśli nie, to co jest bardziej opłacalne? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ciężko dyskutuje się z kimś, kto zarzuca Ci nieumiejętność czytania, a później dosłownie linijkę niżej udowadnia, że sam tego nie potrafi robić. Zobacz:
To jest pytanie o sytuację numer 1: taką, która w praktyce zdarza się rzadko, dlatego jej w ogóle nie rozpatrywałem Ile się trafia sytuacji, w którym przychodzi dwóch kandydatów o identycznym potencjale umiejących dokładnie to samo i mających te same umiejętności? Chyba tylko jak przychodzi dwóch ludzi po studiach i jeszcze nic nie umieją i dopiero chcą się nauczyć (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) To jest sytuacja numer 2, nie mająca nic wspólnego z pierwszą (chyba widać dośc wyraźnie zupełnie odmienne dane) i podałem taki przykład do rozpatrzenia nie dlatego, że taka sytuacja się nie zdarza, tylko dlatego, że taka sytuacja ma miejsce i to głównie taka (w przeciwieństwie do pierwszej) Zastanów się kogo byś wybrał, gdybyś przeprowadzał rozmowę kwalifikacyjną i przyszliby do Ciebie: 1. Kandydat z 4-letnim doświadczeniem, bez studiów z firmy X, gdzie nie jesteś w stanie określić na jakim poziomie tworzy się oprogramowanie 2. Kandydat z 7-letnim doświadczeniem z dyplomem magistra-inżyniera z firmy Y, gdzie również nie jestes w stanie określić na jakim poziomie tworzy się oprogramowanie I teraz jeżeli na rozmowie 1 kandydat potrafi rozwiązać wszystkie przedstawione problemy i błyskotliwością tworzy również nowe pomysły jak coś można by usprawnić, a drugi kandydat odpowiada pokrętnie, często nie wiedząc nawet jak podejść do danej problematyki. No i teraz tak: 1 kandydat ma mniejsze (w latach) doświadczenie i nie ma ukończonych studiów. W związku z tym wybrałbyś tego drugiego? Jeśli tak, to polituj się Panie Boże nad firmą, w której tę rekrutację byś przeprowadzał. A Ty niżej cytujesz przykład numer 2 z powyższych i mówisz: Cytat(Xelah) Rozumiem, że w firmie kogucik, zatrudniającej raptem kilku programistów takie sytuacje nie trafiają się często. Ale jak masz na stanie kilkdziesięciu czy kilkuset programistów, to takie sytuacje nie są rzadkością. No litości (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Rozwinę Twoją odpowiedź: taka sytuacja nie tylko zdarza się nierzadko, ale również nagminnie i to zarówno w firmie kogucik jak i przy rekrutacji spośród "kilkudziesięciu czy kilkuset programistów" (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) // EDIT Podejrzewam, że @Tuminure wbrew Twojemu błędnemu cytatowi również miał na myśli sytuację numer 1 mówiąc, że jest rzadkością. I ma rację. Ten post edytował pyro 24.06.2015, 09:02:14 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 12:11 |