![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 21.06.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Od zawsze interesowaly mnie komputery. Swoje zainteresowanie potrafiłem spieniężyć i już jako 18 latek potrafiłem się utrzymać z pracy przed komputerem. Obecnie czeka mnie wybór na studia. Ukończyłem technikum ekonomiczne, jednakże dalszą drogę planuję kontynuować na politechnice poznańskiej w wydziale informatyki. Chciałbym specjalizować się w aplikacjach mobilnych. Czy według was jest to opłacalne? Jakie są perspektywy tej specjalizacji? Jeśli nie, to co jest bardziej opłacalne? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja robie studia w jednym celu - papier. Za 10-20-30 lat może się ten tytuł inżyniera bardzo przydać. Nigdy tego nie wiecie. Kiedyś matura to było coś, dzisiaj jest nic nie warta. Takie gadanie "studia to nic, idź do pracy" piszą tylko młode osoby w wieku do 30-40 lat które pracują, dostają swoje kieszonkowe na mieszkanie / chleb itp. ale jak przyjdzie rodzina, dzieci - zaczynamy szukać stabilizacji to studia nigdy w niczym Ci nie przeszkodzą. Chyba że chcesz je dopiero zrobić (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Dzisiaj jestem po pierwszym semestrze. Mam 24 lata i jakieś 6-7 miesięcy na stanowisku juniora z kasą większą niż zarobiłbym na budowie (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Czy sie ciesze? Tak. Czy chciałbym olać studia i mieć miesięcznie te 400zł (+ dojazdy itp.) więcej? Tak. Jednak myśle przyszłościowo a ta jest jedną wielką niewiadomą. Oczywiście, że lepiej mieć 4 lata doświadczenia niż zwykły papier z prywatnej uczelni w tym kraju. Jednak lepiej mieć 15 lat doświadczenia i ten papier niż 19 lat i bez papieru - abstrahując już od umiejętności, stanowiska itp. Jednak są kraje gdzie lepiej mieć papier niż te 4 lata - np. po dobrej uczelni na miare MIT. Prawda? (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) + (na jakieś 98% na moje oko, a dla 2% nie warto marnować 4 lat). Dlaczego od razu marnować? Można i pracować i studiować. Rok temu miałem dylemat czy iść na studia czy nie. Finalnie poszedłem. Jestem zdania, że póki jest okazja to warto zrobić. Lepiej teraz póki mam 21 lat i mogę pracować i studiować (zarabiam na siebie, mieszkam u rodziców = luksus) niż kiedyś jak będzie żona, dzieci i wtedy będzie ciężko, a papierek będzie potrzebny. W klepaniu aplikacji w PHP faktycznie mało kto wymaga papierka. Ale spójrzcie na oferty pracy w Javie, C#, C++ - tam to już w większości. Jak chcecie klepać całe życie w PHP to ok, ale można mieć wieksze ambicje Ten post edytował Turson 23.06.2015, 08:42:27 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 03:08 |