![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 21.06.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Od zawsze interesowaly mnie komputery. Swoje zainteresowanie potrafiłem spieniężyć i już jako 18 latek potrafiłem się utrzymać z pracy przed komputerem. Obecnie czeka mnie wybór na studia. Ukończyłem technikum ekonomiczne, jednakże dalszą drogę planuję kontynuować na politechnice poznańskiej w wydziale informatyki. Chciałbym specjalizować się w aplikacjach mobilnych. Czy według was jest to opłacalne? Jakie są perspektywy tej specjalizacji? Jeśli nie, to co jest bardziej opłacalne? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 717 Pomógł: 120 Dołączył: 18.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Jeżeli chcesz się rozwijać, to musisz mieć mentora, ktoś musi Ci pokazać kierunki. Mentora to można znaleźć równie dobrze w pracy, jak trafisz na ogarnięty zespół. Można też czytać blogi znanych i doświadczonych programistów. Można chodzić na konferencje programistyczne. Można też oglądać nagrania video z różnych konferencji. Nie tylko stricte programistycznych. Są w internecie różne kursy matematyczne czy ogólno informatyczne. Są też książki, które też mogą ci pokazać różne kierunki. Nie tylko ściśle informatyczne książki. Matematyka. Nauki humanistyczne. Design. Filozofia. Psychologia. Poradniki pisarskie. Cokolwiek zapragniesz, a co można jakkolwiek odnieść do programowania - jest dobre. Jak dla mnie argument o szukaniu mentorów akurat na studiach (a nie gdzie indziej) pachnie takim sentymentalnym podejściem trochę. Myślę, że większość osób, która coś studiowała, odczuwa jakiegoś rodzaju sentyment do własnych studiów i z tego powodu ma czasami skłonność do ich idealizowania albo do niedostrzegania, że gdzie indziej też jest wiedza. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 08:00 |