![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 265 Pomógł: 4 Dołączył: 30.08.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie.
Chciałbym, przy prywatnym projekcie, odejść od jQuery i skupić się na innym frameweroku/bibliotece w celach głównie edukacyjnych. Pytanie własnie tylko na jakim ? Potrzebne mi to będzie do zarządzania elementami DOM, jakieś małe animacje, ładowanie danych w tle, filtrowanie list, drag&drop, upload itd. ale jednak backend będzie stał robiony w php (laravel) a nie np. node.js Najbardziej skłaniam się do użycia angulara tylko właśnie nie wiem czy to nie za duży kombajn jak na moje potrzeby ? Czy jednak angulara nie powinno się raczej używać do stron stricte typu SPA a nie portali pisanych w PHP tworząc tylko swoje dyrektywy ? Jeśli angular do 1.4 czy może już jest sens się wdrażać w 2.0 ? Co byście polecili ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 268 Pomógł: 254 Dołączył: 11.06.2009 Skąd: Świętochłowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale proces standaryzacji obecnie się zmienił. HTML i DOM to obecnie żywe standardy, zmieniane na pniu, CS jest podzielony na moduły niezależnie implementowane, a wiele obecnych standardów to inicjatywy oddolne. Web Components powstały w 3 lata i obecnie istnieje pełna implementacja w Chrome i prawie pełna w lisku. W porównaniu do css3, którego projekt powstał w 1998 to to jest chwilka.
Obecnie standaryzuje się to, co jest już de facto standardem, więc z tym narzucaniem to nie jest tak do końca. To jest po prostu oficjalnie zatwierdzenie praktyk wykorzystywanych przez webmasterów (custom tagi są od lat, teraz się dochrapały wsparcia ze strony DOM - tylko tyle i aż tyle). Nie mówię, że frameworki mają nie powstawać, ale jeśli istnieje jakiś standard, który robi to, co ma robić nasz framework, to czemu mamy się na nim nie oprzeć? To wymyślanie koła na nowo. BTW Ty podesłałeś wstęp z notki grupy roboczej o web components, nie ze specki (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) autorzy specki są zgoła inni Co do dyrektyw angulara: owszem, można było, ale preferowanym i reklamowanym sposobem były atrybuty ng-*. Jednak to i tak najmniejszy problem tego frameworka Ten post edytował Comandeer 21.06.2015, 23:40:10 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 04:55 |