![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 265 Pomógł: 4 Dołączył: 30.08.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie.
Chciałbym, przy prywatnym projekcie, odejść od jQuery i skupić się na innym frameweroku/bibliotece w celach głównie edukacyjnych. Pytanie własnie tylko na jakim ? Potrzebne mi to będzie do zarządzania elementami DOM, jakieś małe animacje, ładowanie danych w tle, filtrowanie list, drag&drop, upload itd. ale jednak backend będzie stał robiony w php (laravel) a nie np. node.js Najbardziej skłaniam się do użycia angulara tylko właśnie nie wiem czy to nie za duży kombajn jak na moje potrzeby ? Czy jednak angulara nie powinno się raczej używać do stron stricte typu SPA a nie portali pisanych w PHP tworząc tylko swoje dyrektywy ? Jeśli angular do 1.4 czy może już jest sens się wdrażać w 2.0 ? Co byście polecili ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 268 Pomógł: 254 Dołączył: 11.06.2009 Skąd: Świętochłowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat czy nie warto się pochylić w stronę wersji 2.0, skoro, tak jak też wa artykule było powiedziane, zmieniają podejście raczej na lepsze? Angular 2.0 wprowadza 3 czy 4 rodzaje zapisu atrybutów w HTML-u - tam dopiero będzie sajgon pod tym względem (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) To będzie zupełnie inny framework niż 1.x i prawdę mówiąc nie wiem czy to go nie zabije - jednak wiele firm zbyt dużo zainwestowało w Angulara 1.x. Pod względami zawodowymi Angular 1.x to jednak obecnie must have, bo wszyscy go używają (co mnie ciut dziwi, zważając na wszystkie jego dziwactwa - po prostu miał doskonały marketing). Więc znać podstawy z niego trzeba, ale wgłębiać się w to niekoniecznie. Dużo firm także bawi się Emberem, który jest jeszcze większą kobyłą. Na szczęście Bacbkone dalej jest modny i też sporo firm go używa (a ostatnio kumplowi nawet się udało przekonać swoją firmę do porzucenia Angulara na jego rzecz!). Co do Vue.js - jak dla mnie to taki Angular.js z reactowymi naleciałościami. Nie bawiłem się tym, bo po prostu tego typu rozwiązania mi nie podchodzą. Jednak pod tymi względami jestem konserwatystą. Ale tak na oko to pewnie cierpi na kilka angularowych przypadłości. Ciekawy może być także np. Taunus, ale jeśli nie lubisz node.js/io.js to raczej nie dla Ciebie (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Główne założenie w nim jest takie, że część kodu jest wykonywana na serwerze i na kliencie (współdzielony kod JS, czyli tak w dużym skrócie: izomorficzne aplikacje). Cytat A Web Components to nadal drafty są Polecam poczytać The Extensible Web Manifesto (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Cytat JQuery wcale nie jest armata Owszem, nie jest - jeśli się go używa do tego, do czego został stworzony: jako helper DOM-owy. Ale jak się z niego robi rozwiązanie wszystkich problemów to sam się problemem staje. Ten post edytował Comandeer 21.06.2015, 22:47:22 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 05:40 |