![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 77 Pomógł: 0 Dołączył: 4.02.2014 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Cześć,
nie mogę pojąć pewnej sprawy. Mianowicie, potrafię kodować obiektowo w php, znam dobrze codeignitera, stworzyłem w nim system zarządzania treścią z możliwością dodawania, edycji tabel i pól oraz dodawania i edycji rekordów w tych tabelach, możliwością przesyłania zdjęć, plików, posiadający możliwość dodawania i zarządzania użytkownikami z różnymi uprawnieniami. Umiem stworzyć komunikator internetowy wykorzystujący ajax. Mam w portfolio 10 stron około, może nie są jakieś idealnie piękne, ponieważ sam je tworzyłem, a nie jestem grafikiem, jednak sądzę, że jakiś tam poziom trzymają, skoro osoby, którym robiłem były zadowolone. Ogólnie uczę się tego od 2,5 roku, a strony dla ludzi zacząłem robić rok temu. Byłem chyba na dziesięciu rozmowach kwalifikacyjnych na programistę i za każdym razem zostałem odrzucony. Dostawałem do rozwiązania różnego rodzaju testy, które nie bardzo się miały do praktyki, a raczej były to jakieś łamigłówki z php. Może rzeczywiście powinienem był je rozwiązać, ale jednak poległem na większości pytań. Zastanawia mnie fakt, że przez 10 pytań, można mnie skreślić zupełnie, biorąc pod uwagę choćby system zarządzania treścią, który napisałem i różnego rodzaju pliki z moim kodem, który wysyłałem i chętnie byłem zapraszany na rozmowę. Nie wiem co jest nie tak, ale sądzę, że bardziej można ocenić skilla na podstawie czyichś wykonań, niż na podstawie testu z zaskakującymi pytaniami. W jaki sposób mam się rozwinąć, skoro nikt nie chce dać mi takiej możliwości? Nie oczekuję jakichś wielkich sum na starcie i sądzę, że na darmowe praktyki trochę wiem za dużo. Biorąc pod uwagę, że pracowałem przez 3 miesiące w pewnej małej firmie jako programista, jednak współpraca musiała zostać rozwiązana z przyczyn niezależnych ode mnie i mojego szefa, który z resztą na koniec powiedział, że może mi wystawić pozytywne referencje. Może mi ktoś wyjaśnić tajemnicę mojej sytuacji, bo dla mnie to jest zdecydowanie niezrozumiałe? Ten post edytował Omenomn 19.06.2015, 20:04:14 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 717 Pomógł: 120 Dołączył: 18.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Miażdżycie mi głowę, mówię już któryś raz, że nie mianuję się programistą z ogromnym doświadczeniem. Wiem czym się różni cudzysłów od apostrofa, kogo Wy ze mnie robicie? Ostra jazda. Niesamowite to jest po prostu. nie rozumiem czemu zamiast wziąć się do pracy, próbujesz argumentować, że już wiesz wystarczająco dużo. Mnie jak zjechali/odrzucili na jakiejś rozmowie, to potem w domu się douczałem. Tak żeby mieć zarówno solidne podstawy jak i być na bieżąco. Ba, dalej, mimo, że pracowałem już w kilku firmach, nie uważam że umiem wystarczająco dużo. Tyle że ambicje się zmieniły - kiedyś chciałem mieć jakąkolwiek pracę, teraz marzy mi się praca ciekawa i za większą kasę. A niestety, żeby taka pracę znaleźć trzeba umieć trochę więcej niż zwykły programista. Ale żeby umieć więcej nie można spocząć na laurach i mówić "już umiem wystarczająco dużo". Raczej trzeba zapier*alać i ciągle się czegoś nowego uczyć. No chyba, że twoją ambicją jest zarabianie po 1600zł, ale w takim razie lepiej już iść do McDonalda. Może jak będziesz dobrze podawał frytki, to jeszcze kierownikiem po jakimś czasie zostaniesz czy coś... Cytat Kurde znowu mnie źle zrozumiano, nie uważam, że mój cms jest mega wypasiony i mega skomplikowany, tylko, że nie jest totalnie prosty i daje radę. To jest spora różnica, nie? tyle, ze to i tak odwrotnie. Nie sztuka jest pisać skomplikowane rzeczy w skomplikowany sposób. Sztuka jest pisać złożone rzeczy prosto. Skomplikowany kod = kod nadmiernie złożony = kod spaghetti. Kod powinien być prosty i podzielony na logiczne części z zachowaniem DRY, enkapsulacji i innych zasad. Ale to taka dygresja. Ten post edytował PrinceOfPersia 20.06.2015, 14:15:23 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 13.10.2025 - 11:32 |