![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 79 Dołączył: 16.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No pytanie nie jest programistyczne, mam nadzieję jednak na odpowiedź.
Tak z ciekawości spojrzałem na google trends by zobaczyć jak stoją frameworki, cms'y i inne i zobaczyłem to: http://www.google.com/trends/explore#q=phpbb No porażka... kiedyś najpopularniejszy skrypt forumowy, teraz jego popularność to 1/50 dawnej. No i tu pojawia się pytanie - jeśli tak PhpBB straciło, to co zyskało? Żeby się dowiedzieć, sprawdziłem też MyBB oraz smf: http://www.google.com/trends/explore#q=php...;cmpt=q&tz= No i to nie one. Tak więc co teraz jest na topie? Ten post edytował konrados 16.06.2015, 15:00:10 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może Google Trends wskazuje tylko na popularność tego systemu pod względem technicznym.
Chodzi mi o to, że po prostu teraz się zakłada mniej for bo już wszystko jest zaklepane, kto miał o czymś stworzyć forum to już pewnie stworzył i jakoś się one utrzymują i tyle. Jeżeli powstaje jakiś niszowy temat to wtedy właśnie są alternatywy np. FaceBook - fanpage zamiast forum jeżeli chodzi o kontakt z użytkownikami czy grupy jako zamknięta tematyka (także FB, GoldenLine). Na przykładzie tego forum PHP też są alternatywy, które pod wieloma względami przebijają tę tradycyjną formę komunikacji np. stackoverflow. Sam po sobie jakoś widzę, że kiedyś miałem ochotę zakładać wiele for czy tam nawet jakieś miałem i prowadziłem. Teraz ten temat mnie zupełnie mnie przestał interesować. Jeżeli miałbym zrobić forum do mojego serwisu (zamiast czata) to wtedy bym szukał jakiegoś lekkiego, ajaxowego skryptu i zintegrował to z głównym system aniżeli instalować forum. Ten post edytował markonix 16.06.2015, 16:36:37 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 594 Pomógł: 122 Dołączył: 17.07.2005 Skąd: P-na Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może Google Trends wskazuje tylko na popularność tego systemu pod względem technicznym. Przecież Google Trends bazuje jedynie na wyszukiwaniu fraz, ale fakt faktem, że społecznościówki takie jak fb i twitter przejęły część rynku. Łatwiej założyć grupę na fp czy twitać niż stawiać serwery, instalować fora, no i przede wszystkim łatwiej o odbiorców. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 13:34 |