![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 27 Dołączył: 19.10.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czesc, rozumie oop w wiekszosci wypadkow, lecz mam pewien problem, nie wiem jaka strukture powinny miec moje foldery aby caly projekt byl przejrzysty i latwy w obsludze. Macie moze jakies rady, lub ss waszych struktur?
Dzieki =] Ten post edytował goartur 10.06.2015, 21:54:36 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
PSR-4 to nie wyrocznia, ale programista powinien skupić się na organizacji klas i przestrzeni nazw, a nie ich odwzorowaniu w systemie plików. Dodatkowo nie ma absolutnie nic nielogicznego/złego w drugim z proponowanych przez Ciebie wariantów. Ba! Właściwie to pod wieloma względami jest on lepszy niż "standardowy", bo faktycznie grupuje powiązane ze sobą klasy w jedną przestrzeń.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 139 Pomógł: 24 Dołączył: 12.05.2013 Skąd: Hamburg Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
...programista powinien skupić się na organizacji klas i przestrzeni nazw, a nie ich odwzorowaniu w systemie plików... No i w PSR-4 musi się skupić właśnie na tym, bo nie możne miec plików ułożonych inaczej niż namespace. Mając następujące klasy: Kod Product\Attribute\FontColor Product\Attribute\ImageResource muszę bezwzgędnie umieścić je w: Product/Attribute/FontColor.php Product/Attribute/ImageResource.php A jak chcę je pogrupować na przykład tak: Kod Product/Attribute/Text/FontColor.php Product/Attribute/Image/ImageResource.php to w PSR-4 muszę zmienić NS. Ale po co? Bo klasa jest w innym miejscu? Za mapowanie odpowiedzialny autoloader i to on ładuje klasę z odpowiedniego miejsca. W PSR-4 nie masz wolnej ręki odnośnie NS i struktury. NS = struktura i programista nie może o tym zapomnieć. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 16:21 |