![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 77 Pomógł: 0 Dołączył: 4.02.2014 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Stworzyłem własny CMS, na frameworkach codeigniter i bootstrap.
link: http://s1060364-14898.home-whs.pl/modules_1/ Admin ze wszystkimi uprawnieniami email: jan@kowalski hasło: abcd Użytkownik z uprawnieniami do zwykłego zarządzania email: beata@beata.pl hasło: abcd Co sądzicie? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 139 Pomógł: 24 Dołączył: 12.05.2013 Skąd: Hamburg Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@com
Ależ ja nigdzie ni wspomniałem nawet o bezpieczeństwie. I masz w pełni rację. Żadna metoda nie gwarantuje bezpieczeństwa. Za to stosowanie metod zgonie z ich przeznaczeniem poprawia czytelność aplikacji i ułatwia zrozumienie tego, co się dzieje. Bo idąc Twoim tokiem rozumowania można przyjąć, że skoro status code jest też tylko ciągiem znaków to można zwracać zawsze, powiedzmy, 404 przy usuwaniu resource. I traktować to tak, jak by wszystko było ok. No można. Technicznie się da. Tylko co przez to się osiągnie? Ja wiem, że 99% się do tego nie stosuje. Tak jak nie stosują private/protected tylko lecą wszystko na public, bo "się da i działa". Przykładów można mnożyć w nieskończoność. Ile razy widziałem API JSON, które w przypadku błędnego requestu zwraca 200 zamiast 400 i treść błędu w plain/text? Albo internal server error z kodem 200? Przykładów złego kodu jest znacznie więcej niż dobrego, ale to nie znaczy, że należy ot tak tolerować i usprawiedliwiać takie rzeczy. Fakt, że ktoś inny też tak robie nie jest dla mnie żadnym argumentem. @kayman A jakie to poważne wyjątki? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 04:26 |