![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Pytam, bo być może ktoś testował podobne rozwiązanie. mam do czynienia z pewnym projektem e-commerce. Mój klient życzy sobie aby czasami dokonać pewnych zmian, głównie w wzglądzie lub dodanie nowych funkcjonalności. Zmiany te mają być dokonywane na "żywym organiźmie" i do czasu akceptacji, widoczne tylko dla mojego klienta, ale nie dla jego klientów. Dlatego pomyślałem, że może zrobię kopię serwisu i na niej będę dokonywać zmian, a po ich akceptacji wzkonam sznchronizację kopii z orginałem. Problem w tym, że jak w kopii zmienię w pliku konfiguracyjnym "localhost" na IP, to po synchronizacji taka zmiana dokona się też w oryginalnym pliku. I teraz pytanie: Jak zmieni się wydajność gdy orginalna strona będzie lączyć się z bazą, która znajduje się na tym samym hoście ale przez zewnętrzne IP a nie przez "localhost". |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 31 Dołączył: 10.01.2007 Skąd: Bydgoszcz/Inowrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Szczerze powiedziawszy, to dla mysql, do którego dostęp jest przez TCP (a nie przez bezpośredni dostęp do socketa) nie ma znaczenia, czy będzie to localhost, czy IP. do komunikacji użyty będzie protokół sieciowy, niezależnie z jakiego źródła (localhost = 127.0.0.1). Wybierając inne IP droga routingu wewnętrznego będzie podobna co w przypadku localhost, zapytanie -> interfejs -> zwrot. Porownaj pingi localhost z adresem zewn (ale na serwerze). Ofc mowie tu o sytuacji gdzie maszyna z zewnetrznym IP to ta sama, co z localhost (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 79 Dołączył: 25.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Szczerze powiedziawszy, to dla mysql, do którego dostęp jest przez TCP (a nie przez bezpośredni dostęp do socketa) nie ma znaczenia, czy będzie to localhost, czy IP. do komunikacji użyty będzie protokół sieciowy, niezależnie z jakiego źródła (localhost = 127.0.0.1). Jeśli do serwera jest dostęp przez socket i przez TCP/IP to pod podaniu localhost połączenie idzie przez socket, a przy 127.0.0.1 przez TCP/IP. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 13.10.2025 - 12:36 |