Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Zapis dokumentów do bazy
gitbejbe

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

Jestem w trakcji projektowania aplikacji, w której użytkownik będzie mógł tworzyć i zapisywać różnego rodzaju dokumenty -np. do bazy danych. Zastanawiam się nad najlepszym sposobem składowania takich dokumentów. Muszę przewidzieć, że takich dokumentów będzie zapisywanych od groma. Zastanawiam się czy zwykła relacja jeden do wielu zda egzamin - czyli tablica ''użytkownik'' może mieć wiele dokumentów w tablicy ''dokumenty''. Dokument zapisywany byłby w polu BLOB jako zserializowany obiekt. Jeśli ktoś z was miał do czynienia z podobnym tematem, proszę o podpowiedź jak to zrobić najwydajniej. Przypomnę, że dokumentów będzie naprawdę masa i nie będę mógł ich usuwać.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
kartin

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Czyli tak naprawdę nie będzie przechowywania żadnych dokumentów rozumianych jako pliki programów biurowych + pliki pdf, a jedynie informacji tekstowych wpisanych w różne pola formularza na stronie? Jeśli tak to przechowywanie tych informacji w bazie danych nie jest złym pomysłem, wręcz odwrotne.

Oczywiście konwersja całej tablicy $_POST do JSON i zapisanie w jednej kolumnie w bazie będzie prostsza niż zapisywanie każdego pola formularza w osobnej kolumnie, tylko kwestia tego czy jest to właściwe rozwiązanie. Jeśli żadne z tych informacji nie będą wykorzystywane w innym celu niż wczytanie do formularza, zapis z powrotem i przygotowanie pdf (czyli np. nie będzie wyszukiwania po wartości konkretnego pola, lub listingu kilku wybranych pól) to myślę, że można pozwolić sobie na takie uproszczenie.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 15.10.2025 - 16:47