Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Wirtualny dziennik
b4rt3kk

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,
projekt dosyć prosty i w zasadzie pisany na potrzeby własnej rodzicielki, ale może dzięki Waszym sugestiom uda się go nieco ulepszyć? Proszę o wskazanie błędów oraz ewentualne sugestie celem poprawy działania.

Link: http://dziennik.bwiechnik.dev-bwiechnik.dyndns.org/
Login: test
Hasło: test
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
tzm

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Głupoty gadacie z tym GIODO... po pierwsze jak dobrze autora rozumiem to nie jest to aplikacja ogólno dostępna póki co ( niby jest, ale można to tłumaczyć tak że pyta was o sugestie ), tylko pisana dla mamy tak? Czyli mama może korzystać z aplikacji lokalnie i uj wszystkim do tego jakie dane trzyma na swoim komputerze z zainstalowanym apachem. Sam mam 3 podobne aplikacje tworzone na własny użytek, czy narzeczonej i też są w nich dane klientów moich i jej. To naturalne - zamiast trzymać sterty papierów wolimy mieć wszystko na dysku twardym. Aczkolwiek zamiast hostować coś komuś co przechowuje dane prywatne, lepiej mu postawić starter na dysku - nodejs / django się lepiej nadają do takich rzeczy chyba niż php? Ogólnie spoko... sam chciałem coś dla szkół robić w najbliższej przyszłości tylko brakuje chęci na rozpisanie specyfikacji i przygotowanie samego projektu. Będę obserwował czy nie wymyślisz czegoś lepszego ode mnie (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
+Quote Post
mstraczkowski

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat(tzm @ 9.05.2015, 20:53:36 ) *
Głupoty gadacie z tym GIODO... po pierwsze jak dobrze autora rozumiem to nie jest to aplikacja ogólno dostępna póki co ( niby jest, ale można to tłumaczyć tak że pyta was o sugestie ), tylko pisana dla mamy tak? Czyli mama może korzystać z aplikacji lokalnie i uj wszystkim do tego jakie dane trzyma na swoim komputerze z zainstalowanym apachem. Sam mam 3 podobne aplikacje tworzone na własny użytek, czy narzeczonej i też są w nich dane klientów moich i jej. To naturalne - zamiast trzymać sterty papierów wolimy mieć wszystko na dysku twardym. Aczkolwiek zamiast hostować coś komuś co przechowuje dane prywatne, lepiej mu postawić starter na dysku - nodejs / django się lepiej nadają do takich rzeczy chyba niż php? Ogólnie spoko... sam chciałem coś dla szkół robić w najbliższej przyszłości tylko brakuje chęci na rozpisanie specyfikacji i przygotowanie samego projektu. Będę obserwował czy nie wymyślisz czegoś lepszego ode mnie (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)

Jeżeli chodzi o dane osobowe, to nie ma tutaj znaczenia, że aplikacja nie jest ogólnodostępna.
Pomyśl o niezabezpieczonych sieciach internetowych, nieautoryzowanym dostępie do komputera lub złośliwym oprogramowaniu.

Gdy taka aplikacja wejdzie do użytku, to dochodzi tutaj do przetwarzania danych osobowych, które mogą służyć do bezpośredniej identyfikacji osoby.

Więc w świetle prawa, taki zbiór danych powinien zostać zarejestrowany w Generalnej Inspekcji Ochrony Danych Osobowych (czyt. GIODO)
Każdy uczeń i nauczyciel musi wyrazić dobrowolną zgodę na przetwarzanie danych osobowych.

Mało tego, administrator tych danych powinien prowadzić rejestr osób upoważnionych do przetwarzania danych osobowych (oraz wiązać ich odpowiednią umową o zachowaniu poufności).
A także, przygotować politykę prywatności, która oznajmia zainteresowanych w jakim celu i zakresie ich dane będą przetwarzane.

Dodatkowo, powinien zostać przygotowany dokument wyjaśniający w jaki sposób dane osobowe są zabezpieczane (fizycznie i technologicznie)
Oraz jakie procedury organizacyjne są wypełniane w celu zabezpieczania tychże danych (np. wspomniany wyżej rejestr)

No i oczywiście, każdy musi mieć prawo do usunięcia lub zmiany swoich danych osobowych ze zbioru w dowolnym momencie (np. na wyraźną prośbę).

To raczej tyle, tak w dużym przybliżeniu (mogłem o czymś zapomnieć lub coś pominąć)
Przedstawiłem sytuację czysto z punktu widzenia aktualnie obowiązującego prawa, wiadomo, że nie każdy ma ochotę na takie zabawy, ale nieznajomość prawa nie zwalnia od jego przestrzegania.

Ten post edytował mstraczkowski 2.06.2015, 22:25:56
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 29.12.2025 - 22:25