Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Programowanie i motywacja, skąd czerpiecie motywację.
KsaR

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Jw.

Skąd czerpiecie motywację do programowania?

Ambicje.. mam duże ale zawsze brak chęci żeby wziąść się do roboty (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) .
Jedyne co mi pomaga to energy drink + godzina po północy.

Macie jakieś sposoby żeby mieć stały zapał do programowania? (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) .
--
Na samą myśl ile trzeba zrobić wolałbym pospać, mimo że czasem da się coś zrobić do 10 godzin;

Ten post edytował Ksar 26.05.2015, 19:12:24
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
mrc

-----

Znajdź swoje miejsce w programowaniu, jakikolwiek temat, który Cię interesuje. Programowanie jest bardzo rozległą dziedziną. Możesz robić praktycznie wszystko, co da się zrobić na komputerze. Mi od zawsze podobała się analiza ciągów tekstowych, i po godzinach robię sobie projekt z tym związany.
+Quote Post
KsaR

-----

Co do odpowiedzi wyżej, lubię tylko muzykę i programowanie.
Muzykiem nie zostane.

Cytat(mrc @ 27.05.2015, 09:09:49 ) *
Znajdź swoje miejsce w programowaniu, jakikolwiek temat, który Cię interesuje. Programowanie jest bardzo rozległą dziedziną. Możesz robić praktycznie wszystko, co da się zrobić na komputerze. Mi od zawsze podobała się analiza ciągów tekstowych, i po godzinach robię sobie projekt z tym związany.

Optymalizacja, ale to chyba wyczerpałem już całkowicie aż do znudzenia (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) , i zdobyłem dość dobre praktyki według mnie, choć inni gardzą takim czymś, mi zajmuje napisanie szybszego kodu tyle co innym wolniejszego itp.
Też lubie kwestie bezpieczeństwa skryptów, "szukania dziury w całym" (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) .

Hm a ogólnie Damonsson wypalił temat w kilku zdaniach według mnie.
Tak jak chyba pisałem,

Zawsze lubie patrzeć i realizować listę todo,
Pierw patrze:
"Ale dużo... Muszę to zmniejszyć" (zaczynając od łatwiejszych rzeczy).
A potem:
"Hoh ale już mało... Po co ma wisieć lista skoro mogę zaraz mieć nią z głowy."

Wybaczcie za ort, czesciowy brak polskich znakow, i skladnie zdania :].

Ps. W aktualnym projekcie zabraklo mi tej listy todo, zapomnialem o jej.

Ten post edytował Ksar 27.05.2015, 15:57:39
+Quote Post
r4xz

-----

Cytat(Ksar @ 27.05.2015, 16:50:24 ) *
Optymalizacja, ale to chyba wyczerpałem już całkowicie aż do znudzenia (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)

Pewnie kolega tzm nie uwierzył, że tak szeroki temat można całkowicie wyczerpać... ma rację (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
+Quote Post
tzm

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Cytat(r4xz @ 27.05.2015, 20:18:04 ) *
Pewnie kolega tzm nie uwierzył, że tak szeroki temat można całkowicie wyczerpać... ma rację (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)

Nie... akurat bez sarkazmów z mojej strony dziś. Już kogoś raz pojechałem za 65% znajomość ponad 2k funkcji php, nie będę się powtarzał.
Zwyczajnie czytam temat i odnoszę wrażenie że młody jesteś, wrzuć na luz i się nie spinaj z motywacją - przyjdzie praca dobra, to motywacja się znajdzie w postaci $$.
Jak zobaczysz realizacje 3-4 dużych aplikacji webowych i poznasz od deski do deski workflow takich rzeczy to będzie Ci łatwiej znaleźć motywację bo będziesz wiedział że trzeba->
Spisać pomysł bez spiny, przemyśleć go, stworzyć jasną specyfikację, przełożyć ją na pracę, przygotować kroki, napisać testy, zacząć do nich pisać kod, testować znowu i czary mary - po roku będziesz miał świetny produkt.
W tym nie ma żadnej filozofii głębszej żeby szukać nie wiadomo jakich motywacji, tylko trzeba to poznać ( jednak sarkazm... lepiej niż Ty optymalizację ) i dążyć do wszystkiego małymi krokami. 2 godziny dziennie przemyślanej pracy jest warte więcej niż 8 godzin w pracy klepania na dziko żeby tylko PM był zadowolony z terminów, uwierz mi..
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 2.10.2025 - 16:30