![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej mam takie banalne pytanie.
Mam zmienną:
Próbuję w Symfony (a dokładniej w widoku Twig wyświetlić to jako Witaj świecie Tak więc zrobiłem coś takiego
Oczywiście nie działa - pierwsza litera nie jest zmieniana na wielką, gdy string zaczyna się od znacznika html - można to jakoś obejść w Twig, czy muszę się bawić w obrobienie stringa już na poziomie kontrolera? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jesteś pewien, że
Kod {{ "{cos" | capitalize }} fektycznie zwróciło "{Cos", a nie "{cos"? Bo nie powinno: https://github.com/twigphp/Twig/blob/ca76ad.../Core.php#L1298Określenie co jest pierwszym "widzialnym" znakiem jest trudne, zważywszy na to na jak popieprzoną składnię zezwala HTML5 i chcąc to zrobić solidnie wymagany będzie de facto parser, a robiąc byle jak przynajmniej jakaś jego namiastka. Bo przecież skądś musisz, które litery są częścią nazwy elementu, atrybutu, jego wartością albo komentarzem a co jest częścią tekstu (TextNode). 1. Przede wszystkim zadbaj o to by wprowadzane dane były w miarę możliwości poprawne. 2. Twig jakiś specjalnych cudów poza poprawną obsługą kodowania znaków czy kilku pomocniczych funkcji nie zawiera w podstawowym wydaniu i są to głównie nakładki na PHP-owe funkcje. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 08:26 |