![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej mam takie banalne pytanie.
Mam zmienną:
Próbuję w Symfony (a dokładniej w widoku Twig wyświetlić to jako Witaj świecie Tak więc zrobiłem coś takiego
Oczywiście nie działa - pierwsza litera nie jest zmieniana na wielką, gdy string zaczyna się od znacznika html - można to jakoś obejść w Twig, czy muszę się bawić w obrobienie stringa już na poziomie kontrolera? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oj nie jest to specjalnie trudne - przecież w Twigu są funkcje usuwające html ze stringa, więc nie ma problemu wykorzystać je do zignorowania znaczników przy działaniu danej funkcji.
Jako ciekawostka to już np. z takim stringiem "{cos"|capitalize sobie Twig radzi i zamienia na "{Cos" - przypuszczam, że funkcja jest tak napisana, że szuka pierwszej litery w stringu - skoro potrafi pomijać "nielitery" to i znaczniki html powinna móc pomijać. Było nie było jest to w końcu język ułatwiający pracę z szablonami, a pewnie często się zdarza jakiś znacznik na początku zdania. Oczywiście google rozpoznaje css ale pytanie czy w kontekście gramatyki/ortografii. Raczej nie jest naturalne pisanie długiego tekstu małymi literami i zamiana na zdania za pomocą css. Oczywiście może przesadzam/przeceniam google, ale jednak w tym projekcie zależy mi na seo i nie chcę, żeby google stwierdził że moja strona to jakiś spam. A budowane zdania akurat tworzą długie bloki tekstu. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 23:40 |