![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 268 Pomógł: 254 Dołączył: 11.06.2009 Skąd: Świętochłowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zdarza mi się - jak każdemu szanującemu się programiście JS - pisać sztuki teatralne. Nadęte jak moje ego i nudne jak opisy przyrody w "Nad Niemnem". Niemniej są to najdoskonalsze artystyczne przejawy mej duszy. Z tego też powodu chciałbym Wam zaproponować małą podróż w życie Poety:
Obecnie w bólach wielkich powstaje kolejna część - "Widmo" (aka "Stypa"). Tym razem będzie dużo Różewicza i "Kartoteki", Witkacego oraz "Boskiej komedii" i rozbuchanego do granic możliwości symbolizmu. Ale jeszcze nie czas… A jakby ktoś nie umarł od tego, to jeszcze w bonusie dorzucam Alice is dead aka Klasyczny kryminał - konia z rzędem temu, kto skojarzy do czyich kryminałów się odwołuję; cała sztuka powstała na kanwie piosenki pod tym samym tytułem http://www.newgrounds.com/audio/listen/361366 która pojawia się w genialnej grze również pod tym samym tytułem http://www.newgrounds.com/portal/view/547837 Czytajcie, rozkoszujcie się, przeklinajcie, miejcie dość, zanurzcie się! |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 268 Pomógł: 254 Dołączył: 11.06.2009 Skąd: Świętochłowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Socjolekt może być bardzo fajnym pomysłem (może nie aż tak mocny (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) ) - pomyślę nad nim przy "Widmie" (1. zasada: nie przerabiaj tego, co już napisałeś (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) ).
Co do Szatana: akurat zawsze wyobrażałem go sobie jako mega eleganckiego gościa w garniaku za 30 kafli i manierami króla Anglii. On nie ma być szaleńcem - on ma być? do przesady normalny i ludzki. I to jest chyba bardziej przerażające. Nie lubię także takiego dobitnego narzucania roli w didaskaliach. Wierzę, że jak ktoś będzie to kiedyś odgrywał, to będzie wiedział w którym miejscu się uśmiechnąć, a w którym powiedzieć coś z przekąsem. Jak nie to po co wychodzi na tą scenę? (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Na swoje usprawiedliwienie dodam, że najnowsza z tych sztuk ("Las") powstała 4 lata temu, w 2011 i od tamtego czasu nastąpił zastój (przerzuciłem się na pisanie tutoriali webmasterskich (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) ) - dzisiaj napisałbym to zupełnie inaczej. Zresztą widzę to już po pierwszych szkicach "Widma", które to powstały z jakieś 2 lata temu - całkowicie inaczej to wygląda, wręcz jakby innego autora. No ale to pewnie "wina" studiowania polonistyki? (czy wspominałem już, że jestem mistrzem popełniania życiowych błędów? (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) ) I nie przepraszaj - dobrze prawisz! Ten post edytował Comandeer 14.05.2015, 00:23:01 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 19:25 |