![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 9.05.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie.
Postanowiłem założyć konto na Forum. Od kilku miesięcy korzystałem z jego pomocy, głównie przeszukując archiwalne tematy, jednak dzisiaj potrzebuję Waszej pomocy. Mam do wykonania takie zapytanie MYSQL: muszę sprawdzić czy podany rekord id_klienta o wartości dajmy na to 10 w tabeli KLIENCI został użyty w innych tabelach. Zapytanie miało by zwraca łączną liczbę wystąpień we wszystkich tabelach (np. w 6 podanych tabelach). Próbowałem za pomocą JOIN ale strasznie skomplikowane przy wielu tabelach. Czytałem też o HAVING, ale trochę tego nie ogarniam. Dodam też pracuję przy pomocy Codeigniter. Macie jakiś pomysł? (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 10 Dołączył: 17.11.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak już pisałem, temat woda. Jest kilka rozwiązań, ale dobrze, że ktoś porusza kwestię wydajności zapytań. Dla zoltodziob nie będzie różnicy, którą opcję wybierze jak ma kilka tabel po kilkaset rekordów. Problem pojawia się jak jest kilkadziesiąt tabel po kilka milionów rekordów. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Miło, że ktoś chce się dzielić swoimi spostrzeżeniami i wiedzą. Jutro jak się uda to przetestuje rozwiązania na większe ilości danych. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 05:08 |