![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 681 Pomógł: 28 Dołączył: 14.08.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam kod:
oraz: Jak to prześlę metodą GET wszystko jest ok i aktualizuje w bazie. Natomiast jak odbiorę form methodą post to tak jakby nie przesyłał tego. A tak odbieram sobie w php dane.
Zatem pytanie brzmi co robią źle ? :-) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 681 Pomógł: 28 Dołączył: 14.08.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może rozwinę swoją myśl i sposób działania.
Jest lewa i prawa strona, prawa strona wczytywana bez przeładowywania (odświeżenie) strony po wybraniu z lewej strony linku. Załóżmy że mamy w pierwszym linku dane osobowe (imię nazwisko), oraz drugi link dane szczegółowe (płeć, data ur.). W każdej z tych załadowanych stron pojawia się odpowiednio form oraz input. Oczywiście na początku strony w head umieszczony AJAX. No i teraz powstało pytanie, czy tworzyć 2 x AJAX z ID tych formów. Czy może jeden raz AJAX ze switchem {form 1 , form2} a może po prostu jeden AJAX i w tym pliku PHP zrobić jakiś warunek ? Bo przecież w tym pliku php raz będę update set imie=$imie, nazwisko=$nazwisko a drugim razem w tym drugim formie data urodzenia. Bo przecież jak zrobię na sztywno UPDATE users SET `imie` = '$imie', `nazwisko` = '$nazwisko', `data_urodzenia` = '$data_urodzenia' a zmienne nie otrzymają wartości to pola te mi się nadpiszą z pustą wartością. Hah no chyba , żeby robić warunki if(!empty($imie)){ $dodaj_imie = '`imie` = '.$imie.''; } ? A później UPDATE users SET $dodaj_imie, $dodaj_nazwisko itd ? Zależy czym konkretnie są te dane. Jeżeli jeden form jak podałeś to imię, nazwisko a drugi płeć należy to wszystko do encji osoba (przykładowo). Logiczne zatem że powinno być wysyłane do /ajax/osoba/update (przykładowo (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) ). Po co wtedy rozbijać? Po stronie PHPa wypełnij encję osoba danymi post. Możesz mi kolego dokładnie napisać, jakby to miało wyglądać w praktyce ? Ten post edytował casperii 8.05.2015, 13:36:52 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 28.09.2025 - 06:55 |