![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 859 Pomógł: 177 Dołączył: 29.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam w planach zrobić 3 strony internetowe. Wszystkie będą nieco rozbudowane ale znacznie się różnić od siebie. Moje pytanie brzmi jak zaplanować tworzenie aplikacji. Na dzień dzisiejszy zrobiłbym tak: 1) Tworze ogólną dokumentację dotyczącą funkcjonalności i działania (ogólny zarays) 2) Tworze wstępny projekt wizualny (bloki) 3) Tworze struktury w bazie 4) Zaczynam działać według specyfikacji - czyli tworze funkcjonalności aż do zamknięcia 5) Testuje, zlecam zew. osobom do testowania 6) Poprawiam 7) Udostępniam w sieci Tak ja to widzę - a Wy w jaki sposób działacie? Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 178 Pomógł: 49 Dołączył: 16.04.2012 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Nie zaczynajcie od projektu bazy danych i tworzenia mega specyfikacji - to was będzie tylko ograniczać. Bardzo zła rada. Ta rada oprócz sugerowania, żeby nie tworzyć projektu bazy danych i specyfikacji, sugeruje, że wspomniane rzeczy są wersjami ostatecznymi, których nie można/nie powinno się zmieniać. Oczywiście jest to bzdurą - solidna dokumentacja (zwięzła i zarazem dokładna, bez lania wody jak to jest w projektach unijnych) oraz ogólny zarys bazy danych bardzo się przydają w początkowym zrozumieniu działania całego projektu przez członków zespołu. Jednak trzymanie się sztywno dokumentacji lub projektu bazy danych jest głupotą i ma się nijak do Agile. Nie odpowiada Ci tabela? Potrzebujesz 3 dodatkowych tabel? Widzisz zbędne pola? Typ zmiennych jest nie taki jak być powinien? Zmieniasz. Ewentualnie konsultujesz się z kimś i zmieniasz zgodnie z wspólnymi ustaleniami. Cytat Stwórz ogólny zarys projektu, podziel go na niezależne moduły To jest właśnie dokumentacja. Ten post edytował Tuminure 2.05.2015, 07:16:17 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 07:39 |