![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 361 Pomógł: 22 Dołączył: 10.02.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Czy pisząc kod jestem zobowiązany w pewnych blokach kodu używać zwykłego ifa czy też skróconego czy to zależy tylko ode mnie (wiem może pytanie głupie ale dla mnie skrócony if to coś bardzo przydatnego, kod się wtedy robi dla mnie bardziej czytelny w pewnych momentach) Jak wy to rozpatrujecie u siebie? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 361 Pomógł: 22 Dołączył: 10.02.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jeszcze jedno pytanko,
na początku w klasie sobie definiuję zmienne np: private $page, etc... I pytanie jest takie czy każdą zmienną która będzie użyta choć raz w klasie muszę zapisać aby kod był napisany prawidłowo (jak nie napiszę to też oczywiście zadziała wiadomo dlatego chodzi bardziej o ścisłość) np mam prostą metodę:
Funkcja przyjmuje dwa parametry oraz zwraca wartość i czy tutaj to poprawnie napisałem czy wystarczy:
Nie do końca rozumiem kiedy te zmienne na początku deklarować (tutaj widać w tej metodzie że jakaś wartość jest zwracana i potem nie będzie nigdzie indziej w klasie użyta) Jaka jest zasada bo na pewno jest, przeglądając kody innych programistów widać że często stosują to z drugiego przykładu (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) Ten post edytował Fred1485 25.04.2015, 17:13:46 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 00:59 |