Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Duże obciążenie serwera - dziwna rzecz w logach
michal_s

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Mam stroną na WP i na dwóch serwerach blokowali mi wszystko z powodu dużego obciążenia, który generował plik index.php. Napisałem mały skrypcik, który zapisywał do pliku date, godzinę, IP, kraj, adres www i informacje o przeglądarce wszystkich odwiedzających.
Co mnie zdziwiło mam mnóstwo wejść, w których ten kod
  1. $_SERVER['SERVER_NAME'] . $_SERVER['REQUEST_URI'];

zapisywał wejścia z jednego IP z polski na przeróżne grafiki na stronie. Grubo ponad 1000. W jakimś odstępie czasu kolejne IP i znowu wejścia na grafiki.
Co to może być? Może to powodować takie obciążenie serwera? Spotkaliście się z czymś takim?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
uupah5

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

hej,
log jest na tyle nieduży, że (przepraszam) nie chciało mi się go wrzucać do webalizera, ale tak na "oko" to dużo wpisów różnego rodzaju botów - czyli dobrze jest, indeksują Was;)
jak to problem, można blokować, można dodawać reguły... przykładowo jaki yandex bardzo grzecznie dostosowuje się do sugerowanej częstotliwości indeksowania (a bez tego potrafi się dossać na kilku wątkach jak pijawka). tyle, że u Was robots.txt pusty.
przydałoby się jeszcze zerknać na error logi i szersze logi serwera aby sprawdzić czy jest "coś" jeszcze co powoduje ponadnormatywne obciążenie. macie 100k UU mało/dużo... zależy jak na to spojrzeć. może czas na VPS-a?
OT: szacun za tematykę.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 13.10.2025 - 10:28