![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 4.02.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam próbuje zrobić prosty formularz dodający do bazy pytania, niektóre z obrazkami, a inne bez.
Wyskakuje mi błąd przy checkboxa i nie wiem co z tym fantem już poradzić. Druga sprawa to taka, że nie chce mi dodać do bazy obrazków... obrazek w bazie jest typu mediumblob . Mój formularz: i kod w php którym próbuje to doać do bazy...
Prosiłbym o jakąś wskazówkę, gdyż pierwszy raz próbuje umieścić plik w bazie... Z góry dzięki za cokolwiek. Ten post edytował Fonev 26.03.2015, 14:10:31 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 655 Pomógł: 73 Dołączył: 2.05.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Jeśli przy wykonywaniu zapytania na danej tabeli nie pobiera się kolumny z obrazkiem, to nie ma tragedii. Jest tragedia. Tak się nie robi i nie ma co tu dyskutować. Bazy danych służą do trzymania treści, nie plików. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest tragedia. Tak się nie robi i nie ma co tu dyskutować. Bazy danych służą do trzymania treści, nie plików. Nie, nie ma tragedii. Zrób sobie testy wydajnościowe. Czyli plik nie jest treścią według Ciebie? Więc czym w takim razie? Czasem istnieje taka konieczność. Ale co ja tam wiem, widocznie w banku się nie umiemy bazą danych obsłużyć. Mam nadzieję, że nie masz u nas pieniędzy. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 655 Pomógł: 73 Dołączył: 2.05.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie, nie ma tragedii. Zrób sobie testy wydajnościowe. Czyli plik nie jest treścią według Ciebie? Więc czym w takim razie? Czasem istnieje taka konieczność. Ale co ja tam wiem, widocznie w banku się nie umiemy bazą danych obsłużyć. Mam nadzieję, że nie masz u nas pieniędzy. Drama? (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Trzymając plik poza bazą masz do niego wszelki dostęp. Trzymając w bazie musisz otworzyć połączenie. I nie uwierze, że trzymanie pliku w bazie jest wydajniejsze jak po prostu w folderze ;] any proof? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 2 Dołączył: 28.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Żeby tylko na otwarciu połączenia się skończyło to by było do przełknięcia ale przecież taki obrazek z bazy musi zdekodować z base64 i wypluć faktyczny obrazek. To już może być znaczący narzut. Dużo prościej i szybciej pobrać z bazy ścieżkę do niego i tak używać.
|
|
|
![]()
|
|
Żeby tylko na otwarciu połączenia się skończyło to by było do przełknięcia ale przecież taki obrazek z bazy musi zdekodować z base64 i wypluć faktyczny obrazek. To już może być znaczący narzut. Dużo prościej i szybciej pobrać z bazy ścieżkę do niego i tak używać. Gościu pracuje w banku i wie lepiej. Obrazki z bazy szybciej się pobiera niż lokalizacje i poniej obrazek. Czekam na jakiś benchmark. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gościu pracuje w banku i wie lepiej. Obrazki z bazy szybciej się pobiera niż lokalizacje i poniej obrazek. Czekam na jakiś benchmark. Proszę czytać ze zrozumieniem i nie przypisywać mi słów, których nie napisałem. Gdzie napisałem, że jest to szybsze lub wydajeniejsze? Napisałem tylko, że czasem istnieje taka konieczność, jeśli nie potrafisz sobie wyobrazić takiej potrzeby to znaczy, że widocznie jeszcze mało widziałeś i mało słyszałeś. Jedyne co stwierdziłem, to fakt, że gdy nie pobieramy w zapytaniu kolumny z zawartością pliku, to nie ma tragedii (czyli czas odczytu nie jest przesadnie długi), temu zaprzeczasz? Nigdzie nie napisałem, że jest to metoda lepsza i szybsza, jeśli napisałem, to proszę zacytuj ten fragment mojej wypowiedzi. Czekam na cytat. Ten post edytował b4rt3kk 27.03.2015, 15:46:00 |
|
|
![]()
|
|
Proszę czytać ze zrozumieniem i nie przypisywać mi słów, których nie napisałem. Gdzie napisałem, że jest to szybsze lub wydajeniejsze? Napisałem tylko, że czasem istnieje taka konieczność, jeśli nie potrafisz sobie wyobrazić takiej potrzeby to znaczy, że widocznie jeszcze mało widziałeś i mało słyszałeś. Jedyne co stwierdziłem, to fakt, że gdy nie pobieramy w zapytaniu kolumny z zawartością pliku, to nie ma tragedii (czyli czas odczytu nie jest przesadnie długi), temu zaprzeczasz? Nigdzie nie napisałem, że jest to metoda lepsza i szybsza, jeśli napisałem, to proszę zacytuj ten fragment mojej wypowiedzi. Czekam na cytat. Nie, nie ma tragedii. Zrób sobie testy wydajnościowe. Czyli plik nie jest treścią według Ciebie? Więc czym w takim razie? Czasem istnieje taka konieczność. Ale co ja tam wiem, widocznie w banku się nie umiemy bazą danych obsłużyć. Mam nadzieję, że nie masz u nas pieniędzy.
|
|
|
![]()
|
|
Mały test na czytanie ze zrozumieniem. Czego ten cytat dowodzi? Jest tam napisane, że odczyt z bazy jest szybszy niż z dysku? Czy choćby jest tam cień takiej sugestii?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 06:42 |